Катедра "Статистика и иконометрия"

Гл. ас. Бозев е ментор на отбора заел първо място в националния кръг на Европейската олимпиада по Статистика.

събота, 09 април 2022 19:11

 Европейската олимпиада по статистика е най-голямата олимпиада по статистика в страната и в Европа. Състои се от два кръга – национален и европейски.

Националния кръг се реализира в периода 04 януари – 27 февруари 2022 година преминавайки през два етапа. Първия етап определя теоретичните познания на учениците, техните познания по икономически и социални статистически показатели, както и уменията им за намиране на информация. Втория етап е свързан с анализ и представяне на информация относно производството и потреблението на енергията в България. В националния кръг участваха 1 043 ученици със 406 отбора от 101 училища в страната. Най-голям интерес в целия Европейски съюз към олимпиадата има в България (104 образователни центрове). Надяваме се голямата национална конкуренция да е довела до излъчването на отбори, които да са равностойни на някои от най-развитите страни в Европа. 

stat_75a8c_EOS_Vasko.png

Крайното класиране на първите три места от националната олимпиада е следното, като отбора спечелил първо място в националния кръг е ръководен от гл. ас. Васил Бозев.

  • Отбор „DATAPOWER“ от НТБГ в София с 98.9 точки;
  • Отбор „NO_FEAR“ от ПГИМ в Пазарджик с 98.5 точки;
  • Отбор „ВДМ-ВАРНА“ от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна с 98.1 точки.

Европейския кръг ще се проведе от 15 април до 10 май в който отборите ще трябва да подготвят клип в рамките на 2 минути на тема „Околната среда и статистиката“ в страната от която е излъчен отбора.

Желаем успешно представяне на избраните отбори!

Галерия снимки от Гл. ас. Бозев е ментор на отбора заел първо място в националния кръг на Европейс ...