Катедра "Статистика и иконометрия"

137 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА СТАТИСТИКА

понеделник, 26 юни 2017 15:17

На 26 юни 2017 г. в зала „Средец“ на София Хотел Балкан се състоя празнично честване по случай 173 години от създаването на статистическата институция в България.

Честването откри Председателя на Националния статистически институт г-н Сергей Цветарски. Той изнесе кратко слово, което очерта основните моменти в създаването и развитието на националната статистика.

Честването продължи с поздравителни адреси към НСИ от важни държавни институции като Министерски съвет, Българска народна банка, институции и университети. Поздравления поднесе и Заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика г-н Валери Симеонов.

На следващо място беше отделено време за връчване на плакети и грамоти на заслужили служители на института.

stat_60493_IMG_20170626_124411.jpg

Особено внимание получи студентката Карамфила Стойкова от четвърт курс на специалност „Статистика и иконометрия“, която беше удостоена с парична награда от Българо-Американска Кредитна Банка и награда за студент-отличник на випуск 2017 на специалността от фондация „Станой Тасев“. Студентката пое и нелеката, но много престижна, задача да бъде „Председател на НСИ за един ден“.

В края на официалната част от честването бяха връчени награди на победителите в „Националното състезание по статистика за ученици“, което НСИ организира и проведе в периода май-юни 2017 г. Член на екипа по разработване на методиката за оценяване на ученическите разработки и член журито за оценяване е доц. д-р Александър Найденов, преподавател от катедра „Статистика и иконометрия“.

Празненството завърши с коктейл в неформална обстановка.

Галерия снимки от 137 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА СТАТИСТИКА ...