Катедра "Физическо възпитание и спорт"

Оспорван финал на XXVII турнир по тенис за „Купата на ректора на УНСС“

четвъртък, 13 юни 2024 17:30

В СК „Бонсист” се проведе финалът на XXVII турнир по тенис за „Купата на ректора на УНСС“. Състезанието се организира от Академичния спортен клуб (АСК) „Св. Георги Победоносец“ и катедра „Физическо възпитание и спорт“.

Големите победители в турнира по двойки са гл. ас. д-р Дияна Митева от катедра „Финанси“ и зам.-директор по научноизследователската дейност на Института по икономика и политики и доц. д-р Петър Иванов от катедра „Физическо възпитание и спорт“. Второто място заеха гл. ас. д-р Николай Дончев от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“ и Николай Стайков, директор външни съоръжения на СК „Бонсист“.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи купите на победителите

На събитието присъстваха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, проф. Георги Янков, председател на клуб „Св. Георги Победоносец“, Петко Савов, медицински надзор на СК „Бонсист“, Пламен Кювлиев, директор на СК „Бонсист“, Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС, доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност на УНСС, доц. д-р Иван Стоилов, ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт", проф. д-р Спас Ставрев от катедра „Физическо възпитание и спорт“ (на снимката долу от дясно наляво).

След оспорван финал купата в индивидуалната надпревара при мъжете взе гл. ас. д-р Митко Хитов от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“. На второ място се класира доц. д-р Иван Стоилов.

Проф. д-р Георги Янков награди призьорите

В състезанието индивидуално (жени) първо място зае гл. ас. д-р Дияна Митева, на второ място се класира доц. д-р Ралица Арсова, научен секретар на катедра „Физическо възпитание и спорт", а трето бе за доц. д-р Мария Маркова от катедра „Счетоводство и анализ“.

„Поздравления за това, че развивате своите спортни умения! Всички сте победители в този турнир!“, обърна се ректорът към участниците и подчерта: „Аз също съм участвал през годините в състезанието и знам каква положителна емоция носи. Този турнир се превърна в традиция, защото създава духа на нашия университет – духа, който прави силата на УНСС. Ние, като ректорско ръководство, насърчаваме спорта и ще продължим да работим активно в тази посока, защото спортът освен че развива много качества е и здраве. Благодаря на проф. Янков и АСК „Св. Георги Победоносец“, както и на катедра „Физическо възпитание и спорт“, за усилията и отличната организация на състезанието“.

Председателят на клуб „Св. Георги Победоносец“ проф. Георги Янков приветства участниците и гостите като отбеляза: „За 27-ми път провеждаме този уникален за висшето образование турнир по тенис за „Купата на ректора на УНСС“. Няма друг такъв турнир във висшите училища в България. Радвам се, че има приемственост. Ръководството на нашия университет държи на това и младите колеги продължават спортните традиции. Спортът създава общност, и е една прекрасна форма на общуване. Догодина се навършват и 30 години от създаването на АСК „Св. Георги Победоносец“. Три десетилетия традицията е жива“.

Доц. д-р Иван Стоилов изказа благодарност на АСК „Св. Георги Победоносец“ и на ректора проф. Димитров за подкрепата и подчерта: „През тази година ние честваме 70-тата годишнина от учредяване на самостоятелна катедра „Физическо възпитание и спорт“ в Университета за национално и световно стопанство и проведохме редица събития под тази егида. Радвам се, че интересът към турнира и тази година е много голям. 42 участници се включиха в състезанието и искам да отбележа, че всяка година нивото се вдига. Миналата седмица с колеги от още четири висши училища проведохме и първия турнир по плажен тенис за „Купата – 70 години катедра „Физическо възпитание и спорт“. Надявам се и него да го превърнем в традиционен“.

Проф. д-р Спас Ставрев поздрави участниците от свое име и от името на директора на турнира, доц. д-р Марко Димитров, който беше възпрепятстван да присъства на церемонията.

В рамките на събитието бяха наградени и победителите в турнира по плажен тенис за „Купата – 70 години катедра „Физическо възпитание и спорт“. На първо място се класираха представителите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Радослав Костадинов и Биляна Рангелова, на второ място са доц. д-р Петър Иванов и преп. д-р Ива Гигова от катедра „Физическо възпитание, трето място заеха доц. д-р Ралица Арсова и доц. д-р Иван Стоилов.

Купата за феърплей, станала традиционна част от церемонията, беше за доц. д-р Петър Иванов.

Всички участници в състезанието получиха тениски с логото на УНСС.

  

Галерия снимки от Оспорван финал на XXVII турнир по тенис за „Купата на ректора на УНСС“ ...