Катедра "Икономическа социология"

Лекция на Майкъл Буравой на тема "Каква е съдбата на марксизма след комунизма?" // Marxism after Communism, lecture by Michael Burawoy

събота, 16 март 2013 14:00 /
Начало:
понеделник, 18 март 2013
Край:
вторник, 19 март 2013
Място:
Подробности:

18.03.2013

11:00 Централната сграда на БАН - тема: Предизвикателства пред глобалната социология


18.03.2013г.

19:00 the fridge & Хаспел - Каква е съдбата на марксизма след комунизма?


19.03 

14:40 НБУ - Социални движения в неолибералната епоха


19.03 

17:00 ауд. 200 в бл. 4 на СУ (бул. Цариградско шосе, 125) - Дилеми на публичната социология


Каква е съдбата на марксизма след комунизма? Смърт? Възкресение? Апроприация? Като научно-изследователска програма, която се развива според историческите предизвикателства и вътрешни противоречия марксизмът е жива традиция. Корените му могат да бъдат открити в каноничните произведения на Маркс и Енгелс. Стеблото му се образува от постоянно преосмисляната теория на динамиката на капитализма. Клоните му отразяват особените обстоятелства, при които растат или се свиват, развиват се или загниват. Признаването на тази традиция с нейните корени, стебло и клони ни води към определянето на съвременния марксизъм като отговор на глобалната експанзия на пазара и в този смисъл можем да говорим за „социологически марксизъм”, основан на особено понятие за социализъм.


Майкъл Буравой е преподавател в Департамента по социология на Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ и настоящ президент на Международната Социологическа Асоциация. 
Проф. Буравой работи по проблемите на постколониализма, дилемите на прехода от социализъм към капитализъм и процесите на производство на социологията в рамките на университетските институции. В продължение на четири десетилетия извършва етнографски изследвания в индустриални предприятия в САЩ, Замбия, Унгария и Русия.