Катедра "Политология"

Катедра "Политология" отбеляза своята 20-годишнина

понеделник, 01 октомври 2012 14:23

5-6 ноември 2010 г.

Катедра "Политология" отбеляза своя 20-годишен юбилей с тържествено заседание в аула "Максима" на университета и с международна научна конференция "Политологията като наука и академична дисциплина в България: състояние, проблеми, перспективи". На юбилейното тържество присъстваха ректорското ръководство на УНСС, ръководители на факултети и катедри, преподаватели, бивши и настоящи студенти по политология, гости.

За две десетилетия политологията вече е утвърдена и водеща дисциплина в университета, отбеляза проф. д-р Георги Янков, ръководител на катедрата от основаването й, който открои пътя от създаването и първия випуск до днешната модерната и търсена специалност - с над дипломирани 120 бакалаври, повече от 40 магистри и докторанти. Проф. Янков напомни, че през 1996 г. тя става първата българска катедра по политология член на Европейския консорциум по политически изследвания, през 1999 г. списание "European Journal of Political Research" я определя като една от най-значимите у нас и в Югоизточна Европа, а през 2009 г. професионалното направление "Политически науки" е акредитирано с най-високата оценка. Два са основните принципа, които катедра "Политология" неизменно следва - академизъм и колегиалност, подчерта проф. Георги Янков.

Политологията е еманация, духовна симбиоза, надграждане, разширяване на спектъра от знания, определи в приветствието си от името на ректорското ръководство Проф. д.ик.н. Стати Статев, първи зам.-ректор на УНСС. Той подчерта, че катедрата, която е лидер в областта на политическите науки, днес е неотменима част от УНСС.

Приветствие към катедрата-юбиляр поднесоха и проф. д-р Мануел Санчес, представител на Изпълнителния комитет на Европейския консорциум за политически изследвания, доц. д.п.н. Антоний Тодоров, председател на Българската асоциация по политически науки, доц. д-р Георги Генов, декан на факултет "Международна икономика и политика". проф. д-р Георги Карасимеонов, ръководител на катедра "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски", Теодор Славев, председател на УС на студентското сдружение ЕГО ПОЛИТИКО.

Наградени бяха победителите в конкурса за есе на тема: "Мисията на политолога". Проф. Янков връчи грамоти на първите трима отличени - студентите-политолози Андрей Димитров, Деница Едрева и Веселин Монев.

Работата на двудневната международна научна конференция бе концентрирана в два панела - "Проблеми на преподаването и изследванията по политически науки" и "Политологията и проблемите на българската модернизация".

Прикачени файлове:

image/pjpeg iCA2DZOND.jpg - 13 KB

image/pjpeg iCAS020PJ.jpg - 22 KB

Галерия снимки от Катедра "Политология" отбеляза своята 20-годишнина ...