Катедра "Частноправни науки"

Честването на 30-годишнината на Юридическия факултет започна със засаждане на 33 дръвчета

събота, 17 април 2021 14:40

През 2021 г. Юридическият факултет на УНСС отбелязва своята 30-годишнина. Първото събитие в тази чест е засаждането на 33 дръвчета в Южния парк за Деня на Българската конституция и професионален празник на юристите в България – 16 април, а и като препратка към Международния ден на Земята - 22 април.

33 чинари и брези бяха засадени от бивши и настоящи студенти, и техните преподаватели

Омбудсманът на Република България Диана Ковачева заяви, че събитието инвестира в бъдещето и в младите хора. Доц. д-р Диана Ковачева, дългогодишен преподавател в УНСС, припомни познатата мъдрост, че ако мислиш 10 години напред, засаждаш дърво, ако мислиш 100 години напред – образоваш. Тя допълни, че УНСС изпълнява и двете.

Омбудсманът на Република България Диана Ковачева (вдясно), поздрави за каузата, която дава живот и подпомага природата. Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и доц. д-р Захари Торманов, (отляво надясно) също приветстваха преподавателите, бившите и настоящи студенти, които взеха участие в събитието.

На откриването на събитието ректорът проф. д-р Димитър Димитров припомни огромния авторитет, с който се ползва преподаването на право в УНСС - закономерен факт от изградения в годините качествен преподавателски екип, голяма част от който са практикуващи юристи. Тясната връзка с бизнеса и натрупването на практически умения чрез стажове са основно наше преимущество, допълни проф. Димитров.

Проф. Димитров, доц. Ковачева и доц. Торманов лично се включиха в засаждането на дръвчетата

Доц. д-р Захари Торманов, декан на Юридическия факултет каза, че юристите са хора, които са призвани да развиват и подобряват, както и че 30 години са малко, но са начало на зрялост.

Доц. Торманов обърна внимание, че се засаждат чинари, които живеят над 2000 години и брези – символ на чистота

В свои интервюта по повод събитието доц. Торманов заяви, че най-ярката следа за тези години са възпитаниците – образовани, компетентни и успешно реализирани юристи. Той припомни, че още преди 100 години със създаването на Свободния университет за политически и стопански науки, предшественик на УНСС, голяма част от учредителите са били юристи. Тяхната цел е била да създават висококвалифицирани кадри за държавната администрация и бизнеса, а нещата не са се променили и днес.

На събитието присъстваха още съдии, прокурори, адвокати – възпитаници на факултета (на снимката долу).

Галерия снимки от Честването на 30-годишнината на Юридическия факултет започна със засаждане на 33 ...