Катедра "Педагогика"

Участие на преподаватели от катедра „Педагогика“ на УНСС в Националната научно-практическа конференция „Дигитална трансформация на образованието – проблеми и решения, оценяване и акредитация“

сряда, 03 май 2023 14:28

   

На 27 и 28 април 2023 г. в Русенския университет „Ангел Кънчев“ се проведе  Националната научно-практическа конференция „Дигитална трансформация на образованието – проблеми и решения, оценяване и акредитация“.

Тя беше организирана по инициатива на НАОА и Русенския университет „Ангел Кънчев“, а съорганизатори са Министерство на образованието и науката, Българска изследователска и образователна мрежа, Академична общност по компютърни системи и информационни технологии, Съюза на учените-клон Русе.

В нея взеха участие преподаватели от 23 висши училища от страната и 3 от страни в Централна Азия.

Представени бяха близо 100 доклада в 7 тематични области: (1) „Глобални измерения на дигиталната трансформация на образованието; (2) „Дигитална трансформация на традиционното обучение“; (3) „Развитие на синхронното дистанционно обучение“ (4) „Развитие на асинхронното дистанционно обучение“; (5) „Развитие на смесеното обучение“; (6) „Изкуственият интелект и дигиталната трансформация на образованието“ и (7) „Оценяване и акредитация на висшите училища – нови акценти“.

В конференцията участваха: проф. д-р Янка Тоцева – ръководител на катедра „Педагогика“, доц. д-р Катя Кирилова – научен секретар на катедра „Педагогика“, ас. д-р Мария Казакова и ас. д-р Румина Вълкова. 

Ас. д-р Румина Вълкова представи в секция 1 доклад на тема: „Дигитализация на обучението по икономика и предпримачество в първия гимназиален етап на средното образование.“

Ас. д-р Мария Казакова представи в секция 3 доклад на тема: „Интерактивната бяла дъска като средство за обучение“.

Докладът на проф. д-р Янка Тоцева: „Българските учители и дигитализацията на образованието“ представен в секция 3 „Дигитална трансформация на традиционното обучение“ получи наградата кристален приз и грамота за най-добър доклад.

Доц. д-р Катя Кирилова представи в секция 4 доклад на тема: „Анализ на иновативни подходи за ефективно обучение.“

В секция 7 беше включен докладът на проф. д-р Цветка Стоенчева на тема: „Възможности за провеждане на изпити при дистанционно обучение във висшите учебни заведения.“

Наградените доклади ще се публикуват в списание „Стратегии на образователната и научна политика“, което се индексира в Web of Science, а останалите – в сборника от конференцията.

Сборникът с резюметата на всички доклади вече е публикуван на адрес: https://www.conf-dte.bg/proceeding-abstracts.html

viber_image_2023-04-28_11-41-46-148.jpg            viber_image_2023-04-28_11-40-23-904.jpg          viber_image_2023-04-28_12-32-41-016.jpg

Галерия снимки от Участие на преподаватели от катедра „Педагогика“ на УНСС в Националната научно-п ...