Катедра "Политическа икономия"

Втора научна конференция за студенти и докторанти „Икономика, общество и човешки ресурси в предизвикателство на времето”

четвъртък, 14 април 2022 14:53

 В УНСС се проведе Втората научна конференция за студенти и докторанти „Икономика, общество и човешки ресурси в предизвикателство на времето”. Форумът бе организиран от Общоикономическия факултет съвместно със Студентския съвет при УНСС под патронажа на ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров.

Гл. ас. д-р Христо Проданов, председател на Организационния комитет на конференцията поздрави участниците и предостави думата на проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС.

Гл. ас.д-р Христо Проданов, проф. д-р Маргарита Атанасова, декан на „Общоикономическия факултет“ и председател на Програмния съвет на конференцията, проф. д-р Цветана Стоянова, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС, проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител на катедра „Политическа икономия“ (от ляво надясно)

„Имам удоволствието да ви приветствам от името на ректора и от мое име и да открия Втората научна конференция за студенти и докторанти „Икономика, общество и човешки ресурси в предизвикателство на времето”, се обърна към участниците проф. Стоянова и подчерта, че „темата на конференцията е изключително актуална. В последните две години предизвикателствата пред нас са много, както в геополитически план, така и в икономически. Предизвикателствата, свързани с рецесията и инфлацията ще бъдат на дневен ред още дълго време и ще виждаме последствията от тях в следващите години. Радвам се, че нашите млади колеги са се насочили към въпроси, които обхващат широк спектър от обществения и икономически живот на страната. Сигурна съм, че решенията, които ще предложат в своите разработки, ще могат да бъдат използвани от институциите и бизнеса и да станат част от техните научни постижения“.

„За мен е чест да участвам в откриването на Втората научна конференция за студенти и докторанти, каза проф. д-р Маргарита Атанасова и заяви: „прави впечатление, че участниците в конференцията са се фокусирали върху изключително актуални, иновативни теми, по които трябва много да се мисли в следващите десетилетия, защото някои от тези въпроси са тотално нови като задачи, които предстоят пред новите генерации, които ще поемат основната отговорност за социално-икономическото развитие на нашата страна. Мисля, че на този форум ще успеете да обмените знания и идеи, които след това ще ви бъдат много силен фундамент да решавате проблемите, с които ще се срещате. Пожелавам настоящата конференция да ви донесе нови идеи, нови приятелства и в същото време нови изследователски предизвикателства“.

„Имам огромното удоволствие да ви приветствам както от свое име, така и от името на организацията, която представлявам. Изключително съм щастлив, че въпреки трудната обстановка свързана с онлайн обучението, пандемията и трудната комуникация между преподаватели и студенти Организационният комитет и Общоикономическият факултет успяха да направят тази конференция факт и всички вие колеги, ще имате възможност да представите своите научни доклади. Искам ви поздравя, че въпреки обстоятелствата успяхте да изготвите вашите доклади и за смелостта да ги представите днес пред нас“, каза Ангел Стойков.

Доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на катедра „Икономикс“ също поздрави участниците във форума и отбеляза: „Тематиката, която обхваща конференцията е много широка и интересна. Самото събитие е израз на нашата загриженост към студентите. Тематиката на форума и докладите, които вие сте ни представили са начин ние да се ориентираме кое е същественото за нашите студенти във времето, в което живеем. Това е изключително важно, защото ни дава насоки как трябва да преработим учебните програми, с какви нови дисциплини и какво да включим в тях, така че вие да бъдете убедени в качеството на научния продукт, който получавате като наши студенти“.

Доц. д-р Ивайло Беев

Встъпителен пленарен доклад на тема „Наука и псевдонаука“ изнесе ръководителят на катедра "Политическа икономия" проф. д.н. Пенчо Пенчев.

Модератори на форума бяха гл. ас. д-р Христо Проданов, председател на Организационния комитет и гл. ас. д-р Тодорка Кинева, преподавател в катедра „Икономическа социология“.

На форума бяха представени 22 доклада от 28 участници, от които 9 докторанти и 19 студенти (от 1-ви до 4-ти курс). Участниците са от катедри „Икономикс”, „Икономическа социология”, „Човешки ресурси и социална защита” и „Политическа икономия”. Разработките обхващаха широк набор от интердисципинарни разработки в областта на икономиката, политиката, обществото като цяло.

Научният форум продължи работата си с представянето на докладите и с оживени дискусии.

Конференцията дава възможност на студенти (бакалаври и магистри) и докторанти от УНСС да представят своите теоретични разработки в широк спектър от тематични направления в областта на икономиката и социологията.

За най-добре представилите се студенти и докторанти от УНСС в рамките на конференцията се предвиждат грамоти. Докладите от конференцията, които са приети за публикуване, ще бъдат издадени в електронен сборник с редакционна колегия и ISBN номер.

Научната конференция се организира по договор за частично финансиране на научен форум № НИД НФ-6-2022.

Галерия снимки от Втора научна конференция за студенти и докторанти „Икономика, общество и човешки ...