Катедра "Публична администрация"

Бакалаврите и магистрите от катедра „Публична администрация" получиха дипломите си

понеделник, 06 ноември 2023 0:00

На тържествена церемония в аула „Максима“ бяха връчени дипломите на магистрите от специалност „Публична администрация” и „Публична администрация“ със специализация „Здравен мениджмънт“ и бакалаврите от специалност „Публична администрация“ – Випуск 2023.

Тържеството започна под звуците на националния, европейския и студентския химн.

Събитието откри ръководителят на катедра „Публична администрация“ доц. д-р Деница Горчилова.

„Събираме се в седмица, която е много особена за катедрата. Тя започва празнично и се надяваме, че ще завърши празнично и работно, тъй като тази учебна година ние празнуваме 25 години от създаването на специалност „Публична администрация“ в УНСС. Не сме първите, но надяваме се, че сме най-добрите. Празнуваме и Десетата поредна годишна научна проява, наречена „Есенна академия“, каза доц. д-р Деница Горчилова и се обърна към дипломантите: „Днес е един предел, една граница, няма страшно, че е край, няма страшно, че е и начало. Вие сте същите хора, носите със себе си това, което сте получили в университета и аз се надявам то да ви помага, да имате една удовлетворителна кариера и човешка реализация“.

„За мен е изключителна чест и огромно удоволствие да споделя вашия празник и от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров да ви поздравя и да ви пожелая много здраве, бъдещи успехи и кариерно развитие в полза на обществото, в полза на всички публични институции в България, защото Родината има нужда от вас, от вашата компетентност, от знанията и уменията, които сте натрупали в процеса на обучение“, каза зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова и допълни: „През годините, особено бакалаврите, се сблъскахте с много предизвикателства, много трудности, но ги преодоляхте успешно. Вие ще работите в една изключително важна сфера и аз ви пожелавам от сърце успех. Скъпи родители, подкрепяйте децата си, гордейте се с тях. В бъдеще те ще имат още доста предизвикателства, насърчавайте ги да не се страхуват и да поемат по пътя на живота смело и уверено, защото в университета те са получили съвременна, компетентна подготовка на базата на това, което всички преподаватели са им дали в процеса на обучение. „Духът прави силата“, това е мотото на нашия университет, поддържайте този дух, защото заедно ще бъдем силни и ще можем да постигнем всички цели, които сме си поставили.“

Церемонията продължи с връчването на дипломите на магистрите от „Публична администрация“ със специализация „Здравен мениджмънт“. Доц. д-р Деница Горчилова изтъкна, че всички, които имат да получават дипломи в тази специалност, не просто се дипломират, а се дипломират с отличие и грамота.

От името на отличниците магистри д-р Емил Костадинов поднесе благодарности към преподавателите от катедра „Публична администрация“ и подчерта: „Наложи се да уча „Здравен мениджмънт“ и това стана в УНСС, в никакъв случай не съжалявам, мисля, че това беше един добър и правилен избор. Като бивш асистент в Медицинския университет имам известен преподавателски опит и знам колко е трудно от едно наистина необятно море на познания в областта на икономиката да се подбере най-важното, така че да се представи на хора, които са същевременно ангажирани с нещо друго и то представлява основната им дейност. Методите на преподаване бяха изключително адекватни в това отношение. Искам да отбележа още нещо изключително важно - ние винаги имахме възможност за дискусия с нашите преподаватели, нещо което не навсякъде го има и ни връща в голяма степен към основите на университетското образование, ние като хора, търсещи познание и намиращи отсреща достатъчно високо експертно ниво“.

След това дипломите си получиха завършилите специалност „Публична администрация“ (ОКС „магистър“) и „Публична администрация“ (ОКС „бакалавър“ - редовно обучение).

Приветствие към завършващите отправи Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в което членуват всички 260 общини.

Тя подчерта, че за НСОРБ е голяма привилегия ползотворното партньорство, което има с катедра „Публична администрация“ и допълни, че завършващите днес дипломанти са първият випуск, с който преди няколко години е започнало сътрудничеството с подписването на меморандум между УНСС и НСОРБ.

„Ние започнахме това сътрудничество с надеждата, че сред вас ще намерим хора, които биха искали да свържат професионалния си път с местната власт. Ръководството на вашата катедра започна с идеята, че ние ще можем да помогнем с практически препоръки какво точно да изучавате освен обичайните предмети, така че да бъдете по-подготвени за работата в динамиката на административната среда. С вас създадохме и развихме нашата стажантска програма. Гордеем се, че и първият студент стажант, който започна работа през нашата стажантска програма в община е именно от вашата катедра, от УНСС.

Работите уверено със знанията, които имате, за да станете част от модерната местна администрация. Тя се нуждае от мотивирани и можещи млади хора. Желая ви да имате високи амбиции, да не се примирявате с посредствеността, която ни заобикаля, да поставяте високи цели, да мечтаете и да развивате България“, каза Силвия Георгиева.

От името на специалност „Публична администрация“ (ОКС „бакалавър“ - редовно обучение) една от отличничките на випуска, Силвия Драгиева поздрави присъстващите на церемонията: „За мен е чест тази вечер да застана пред вас от името на всички дипломанти. Искам да благодаря, на първо място, на моето семейство за търпението, подкрепата и средствата, които вложиха в моето образование. Благодаря на преподавателите за нещата, на които ни научиха през тези четири години. Специални благодарности и на ректора, и на ръководството на университета и не на последно място благодарности на всички колеги, с които успяхме заедно да стигнем дотук. Пожелавам ви здраве и много бъдещи професионални успехи“.

Галерия снимки от Бакалаврите и магистрите от катедра „Публична администрация" получиха дипломите  ...

Галерия снимки от Бакалаврите и магистрите от катедра „Публична администрация" получиха дипломите  ...