Катедра "Публична администрация"

Катедрата бе домакин на кръгла маса по темата за фискалната децентрализация

петък, 24 февруари 2023 18:00


padmin_3a624_ЕП 01.png

Катедра „Публична администрация“ на 24.02.2024 г. посрещна  представители  от Съвета на Европа, Национално сдружение на общините в Р България (НСОРБ) и  СУ „Св. Климент Охридски“.  Сред тях бяха г-н Габор Петери, световно признат експерт в областта на фискалната децентлизация, г-жа Аурораа Сурис преставител на Съвета на Европа, г-н Балгой Станчев, парламентарен секретар на НСОРБ  и др.

Събитието бе осъществено с участието на доц. д-р Деница Горчилова, гл. ас. д-р Ралица Велева, гл. ас. д-р Даниела Кръстева, гл. ас. д-р Красимира Вълчева, гл. ас. д-р Владимир Вълков, като участие взеха и колеги от катедра „Регионално развитие“.

padmin_9df4d_Съвет на Европа4.jpg

padmin_9df4d_Съвет на Европа2.jpg   padmin_9df4d_Съвет на Европа3.jpg

padmin_9df4d_Съвет на Европа9.jpg

Срещата бе организирана като част от изпълнението на проект „Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България”, осъществяван под ръководството на Експертния център за добро управление на Съвета на Европа (СЕ) в сътрудничество с Европейската комисия и съфинансиран от Европейския съюз чрез инструмента за техническа подкрепа. Целта бе да бъде споделена академичната гледна точка по засегната в проекта тематика. Фокус на обсъждането, с работен език английски,  бяха различните аспекти на местното управление и финансиране на общините с оглед на оптимизиране на фискалната децентрализация в България.

padmin_9df4d_Съвет на Европа10.jpg

Основен лектор на кръглата маса, в качество си на титуляр на дисциплината „Мениджмънт на публичните разходи“ и с дългогодишен опит в преподаването на дисциплината „Местно самоуправление“, бе гл. ас. д-р Ралица Велева. Тя представи генезиса и развитието на местното самоуправление в страната от 1879 насам, като в презентацията си обърна внимание на различното третиране на самостоятелността на общините спрямо промяната в държавно устройство. Презентацията “Genesis and development of local government in Bulgaria” може да изтеглите от тук. Гл. ас. д-р Красимира Вълчева участва активно в дискусията, като част от преподавателския екип по дисциплините „Мениджмънт на публичните разходи“ и „Управление на публичния сектор“, като насочи вниманието към наличните бази с данни, касаещи общините в България. 

Галерия снимки от Катедрата бе домакин на кръгла маса по темата за фискалната децентрализация ...