Катедра "Публична администрация"

Катедрата организира публична лекция „Къде отиват парите ни - управлението на частните пенсионни фондове“ с лектор Ваня Григорова

вторник, 12 март 2024 13:29

Първата лекция за годината, организирана от катедра „Публична администрация", беше на тема „Къде отиват парите ни - управлението на частните пенсионни фондове" с лектор Ваня Григорова. Събитието се състоя на 11 март 2024 и се осъществи по инициатива на гл. ас. д-р Владимир Вълков.

Проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, Ваня Григорова, гл. ас. д-р Владимир Вълков от катедра „Публична администрация“ (от дясно наляво)

Проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, откри публичната лекция като отбеляза, че темата е изключително актуална, имайки предвид, че 4 млн. души се осигуряват по втори стълб и всеки месец вноските им възлизат на близо 190 млн. лв. „От доброто управление на тези средства зависи равнището на допълнителна пенсия, която работещите родени след 1959 г. ще получат“, обърна се към аудиторията проф. Стоянова. Тя поздрави ръководството на катедрата и гл. ас. д-р Вълков, за избора на тема и лектор и изрази увереност, че студентите ще излязат от срещата по-запознати с условията на задължителното пенсионно осигуряване.

„Сигурна съм, че г-жа Григорова ще ви запознае с регулаторната рамка уреждаща дейността на частните пенсионни фондове и контрола, които упражнява върху тях Комисията за финансов надзор. Всеки един от вас, ако не е започнал своята първа работа, ще я започне скоро и трябва да знае, че има право да избира допълнителен пенсионен фонд в срок до 3 месеца след започване на работа. Ако не го направи, НАП служебно ще го разпредели в някой от 10-те фонда. Затова е добре да бъдете информирани за доходността и таксите, които имат различните пенсионни фондове и да вземете най-доброто решение за своето бъдеще“, посъветва проф. Стоянова студентите.

Гл. ас. д-р Владимир Вълков от катедра „Публична администрация“ представи Ваня Григорова като възпитаник на УНСС, магистър по маркетинг, докторант в момента, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“, общински съветник в Столичния общински съвет. „Поканихме госпожа Григорова, защото има много публични изяви на социална тематика, а вие изучавате дисциплините, свързани с тази тематика. Тя ще ви разясни къде отиват парите ви, които се удържат за пенсионно осигуряване, ще имате ли достойни пенсии и от какво зависи това“, каза гл. ас. д-р Владимир Вълков.

Ваня Григорова разясни възникването на новата пенсионната система, акцентира на спецификата на тристълбовия модел, като по-подробно се спря на  втория стълб - така наречените универсални пенсионни фондове, които са допълнителни, но и задължителни. Говори за развитието на пенсионния модел през годините, за многократните изменения на  Кодекса за социално осигуряване. Застъпи темата за таксите (включително и излишните), доходността (която понякога е отрицателна), възнагражденията на висшите мениджъри на пенсионните дружества (несъобразени с доходността).

Зала „Тържествена“ беше пълна с преподаватели и студенти не само от катедрата „Публична администрация" , но и от другите катедри  във факултет „Регионално развитие“, които активно участваха в дискусията след откритата лекция.


Пенсионно осигуряване в България

От 1 януари 2000 г. в България е в сила нова пенсионноосигурителна система, изградена от 3 основни стълба:

  1. 1.     държавно обществено осигуряване;
  2. 2.     допълнително задължително пенсионно осигуряване при старост и смърт (професионален и универсален фонд);
  3. 3.     допълнително доброволно пенсионно осигуряване за безработица и/или професионална квалификация.

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) е вторият стълб на пенсионната система в България.

Осигурителните вноски постъпват по индивидуални партиди на осигурените във фонда лица, това са лични натрупани средства на осигуреното лице след удържане на таксите и в резултат от постигнатата/или непостигнатата доходност на фонда през всичките години.

Участието във фонд за допълнително пенсионно осигуряване е задължително. Задължението за участие възниква при започване на осигуряване и в зависимост от вида на категорията на упражнявания труд. Имате възможност да изберете сами вашите фондове. Ако не го направите, ще бъдете служебно разпределени на случаен принцип.

Личният избор на фонд трябва да направите в срок до три месеца от възникване на задължението за осигуряване като подадете заявление до пенсионноосигурителното дружество, управляващо желания от вас фонд. Информация за регистрираните пенсионноосигурителни дружества можете да получите на сайта на Комисията за финансов надзор, която регулира дейността на дружествата. Ако не направите личен избор, ще бъдете служебно разпределени в някой от регистрираните пенсионни фондове.

Можете да прехвърляте вашата индивидуална партида от един в друг фонд, както и във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване при определени условия.

Универсалните и професионалните пенсионни фондове се учредяват и управляват от лицензирани пенсионноосигурителни дружества, които са девет.

Галерия снимки от Катедрата организира публична лекция „Къде отиват парите ни - управлението на ча ...