Катедра "Публична администрация"

Спечелен проект по конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания – 2022 Г.

неделя, 08 януари 2023 0:00

Екип от УНСС разработи и спечели конкурс за финансиране на проект за фундаментални научни изследвания. На 12.12.2022 г. беше подписан договор № КП-06-Н65/3, със срок на изпълнение до 11.12.2025 г. (общо 36 месеца, разделени в два етапа).

Проектът „Доброволчеството като подход за изграждане на устойчиви университетски общности“ свързва три области на национално стратегическо планиране – за развитие на научните изследвания, за развитие на висшето образование и за младежта. Основната цел, която си поставя проектният екип, е да се изследват възможностите, които предоставя доброволчеството за изпълнение на третата мисия на университетите и за превръщането им в устойчиви общности.

Работата по проекта е интердисциплинарна, доколкото комбинира методи от областта на обществените науки като цяло (библиографско проучване, документно проучване, проучване на резултати от дейност) с инструменти на социологията (фокус групи и дълбочинни интервюта) и статистиката (анкетно проучване и статистически анализ на данни).

Планираната работа ще бъде осъществена чрез екипен подход, който позволява успоредно с изследователската дейност да бъде направен обмен на опит и взаимно обучение между членовете на екипа – преподаватели с различна област на хабилитация и млади учени, част от които в докторантска и постдокторантска фаза.

Във връзка с бързото разпространение на постигнати резултати, по-ефективното провеждане на част от планираните дейности и за цялостна популяризация на проекта, ще бъдат използвани и възможностите на информационните и комуникационните технологии (създаване на сайт на проекта; създаване на онлайн екип за управление на изпълнението; навлизане в социалните мрежи).

Колективът по проекта комбинира учени от три основни научни области – развитие на гражданското общество, статистика и ИКТ. Ръководител на проекта е доц. д-р Деница Горчилова, а членове на екипа по основните работни пакети са доц. д-р Екатерина Тошева, доц. д-р Александрина Мурджева, гл. ас. д-р Ралица Велева, гл. ас. д-р Виолета Златкова, гл. ас. д-р Златина Шотарова и докторант Милена Цаковска.

Работата е организирана в четири работни пакета, свързани с техническо и ресурсно осигуряване, провеждане на теоретични и емпирични проучвания, както и публичност и разпространение на резултатите от проекта.

Представяне на резултатите ще се осъществи чрез публични събития, уъркшоп, както и на специално създаден за проекта уеб сайт.

 

Успешно изпълнение на проект „Доброволчеството като подход за изграждане на устойчиви университетски общности“!

Тази публикация е финансирана от Фонд „Научни изследвания“, Договор № КП-06-Н65/3 от 12.12.2022 г.


 

 

Галерия снимки от Спечелен проект по конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания –  ...