Катедра "Публична администрация"

Кръгла маса на тема "Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на управлението на местните финанси в България"

четвъртък, 06 юни 2024 0:00

На 6 юни 2024 г. в зала 420 на Факултета по икономика и бизнес администрация се проведе кръгла маса на тема "Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на управлението на местните финанси в България". Събитието беше организирано по инициатива на Съвета на Европа, съвместно със Стопанския и факултета по философия на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Катедра "Публична амсдинистрация" бе представена от доц. д-р Александър Вълков, гл. ас. д-р Ралица Велева и гл. ас. д-р Красимира Вълчева.

padmin_4e739_1.jpg

Научният форум беше открит от проф. д-р Соня Милева, вице-ректор на Софийския университет, доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Факултета по икономика и бизнес администрация, и доц. д-р Борис Попиванов, заместник-декан на Факултета по философия.

padmin_4e739_2.jpg

Основните резултати от проекта за "Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на управлението на местните финанси в България" бяха представени от Наталия Милитело – Старши служител по проект в Центъра за експертиза по многостепенното управление на Съвета на Европа.

Вниманието на участниците беше насочено към съдържанието на четири доклада, включително доклад с политически съвети за общините в България и доклад, разглеждащ нуждите от обучение на местните органи.

padmin_4e739_3.jpg

Габор Петери – Експерт от Центъра за експертиза по многостепенното управление на Съвета на Европа, представи препоръки, насочени към общините по отношение на развитието на финансовата автономия и увеличаването на местните приходи, както и възможности за промени в междуправителствената система на трансфери.

padmin_4e739_4.jpg

Допълнителна информация за развитието на фискалната децентрализация в България, както и данни за отношенията и оценките на общините, беше представена от Даниела Ушатова от Националната асоциация на общините в Република България.

padmin_4e739_5.jpg

Следващата дискусия включваше представители от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Югозападен университет "Неофит Рилски", Университет за национално и световно стопанство, Бургаски свободен университет, Форум за гражданско участие, Фондация за реформа на местното самоуправление, Националната асоциация на общинските и градските администрации в България, както и студенти от бакалавърски и магистърски програми на Факултета по икономика и бизнес администрация.

_________________

Източник основен текст и снимки: Стопански факултет, СУ "Св. Климент Охридски"



Галерия снимки от Кръгла маса на тема "Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на упр ...