Катедра "Публична администрация"

Наши студенти взеха участие в конференцията „Младите за мир"

понеделник, 01 юли 2024 18:13


Нашите студенти Дани и Тошко бяха избрани да участват в конференцията „Младите за мир“, която се състоя на 27-28.06.2024 г. в Истанбул, Турция. Събитието събра младежи от 7 страни - България, Турция, Португалия, Германия, Ирландия, Испания, Полша.

padmin_f045a_IMG_6812.JPG


Международна конференция Youth4Peace (по Еразъм+) събра на едно място млади хора от различни страни, за да дискутират бъдещето на Европа и да участват в диалога за мир и демокрация. Сред основните цели са:

      • да се повиши устойчивостта на младите хора към дезинформацията, пропагандата и вредните политически послания, като се насърчават да изучават, обсъждат и анализират последиците от настоящите кризи и да формират собствено информирано мнение;

     • да се подобри политическата осведоменост и ефикасност на младите хора и да им помогне да станат квалифицирани и активни участници във всички нива на демократичните процеси и общества;

     • да се насърчи съпричастността към хората с различен културен и етнически произход; да се повиши междукултурната осведоменост и културните компетентности на младежите;

Основен акцент е поставен върху насърчаването и задълбочаването на политическото и социалното участие на младите хора на местно, регионално, национално и европейско равнище. А в това издание на конференцията: многообразието, междукултурния и междурелигиозния диалог и засилване на инициативността на младите хора във връзка с европейските избори през 2024 г.

Ключово важно е да се даде възможност на младите хора да изразяват мнението си и по този начин да влияят на избраните политици, публичните администрации, групите по интереси и организациите на гражданското общество.

Програмата включва дискусии на различни теми за толерантността, приобщаващата среда, законовите рамки на ЕС и цялостната работа на страните по конкретни въпроси.

Дани и Тодор представят темата „Приобщаваща Европа - възможности и предизвикателства.” (по примера на България), в която разглеждат важни проблеми като толерантността, различията, приобщаването, правата в контекста на глобалния мир за младите. След приключването на презентациите, има дискусии и обмен на опит с другите младежи от страните-участнички.

Поздравления на младежите за усилията им и за чудесното представяне!
Браво!

padmin_f045a_IMG_6810.JPG padmin_f045a_IMG_6808.JPG
padmin_f045a_IMG_6811.JPG
padmin_f045a_IMG_6809.JPG



Галерия снимки от Наши студенти взеха участие в конференцията „Младите за мир" ...