Катедра "Публична администрация"

Проф. Поля Кацамунска участва в Годишната международна научна конференция на NISPAcee в Тбилиси

петък, 31 май 2024 0:00

Проф. д-р Поля Кацамунска от катедра „Публична администрация“ участва в 32-рата годишна международна конференция по публична администрация на NISPAcee (Network of Institutes and Schools of Public Administration in Central and Eastern Europe), която се проведе в Тбилиси, Грузия, от 23 до 25 май 2024 г. 

NISPAcee е мрежа от институти и училища в областта на публичното управление и администрацията, която е създадена през 1994 г. с мисията да насърчава и укрепва ефективното и демократично управление и да модернизира публичната администрация в Централна и Източна Европа чрез образование, обучение и научни изследвания. Към днешна дата повече от 100 университета от региона са членове на NISPAcee, като в областта на публичната администрация тя работи в тясно сътрудничество и с глобални организации, като EGPA, EAPAA, IASIA-IIAS, UN DESA, ASPA, NASPAA и др. Участието във форумите на NISPAcee е отворено за всички институционални, асоциирани и индивидуални членове на организацията. Чрез катедра „Публична администрация“ УНСС е институционален член на NISPAcee повече от две десетилетия.

NISPAcee провежда ежегодно научни конференции, за да предостави форум и да насърчи обмена на информация и разработки в теорията и практиката на публичната администрация. Тези научни форуми са насочени към учени, експерти и практици в областта на публичната администрация от Централна и Източна Европа, включително от Руската федерация, Кавказ и Централна Азия. Годишната конференция на NISPAcee за 2024 бе на темата Public Administration in Post-conflict Reconstruction и бе организирана в сътрудничество с Caucasus University (CU), Тбилиси, Грузия.

 Участници в 32-рата годишна конференция на NISPAcee в Caucasus University, Тбилиси, Грузия

Caucasus University (CU) в Тбилиси предлага множество международни програми, практически ориентирано обучение и високо ниво на образование в трите степени на обучение (бакалавър, магистър и доктор). По тази  причина 98% от завършилите и 80% от настоящите студенти на Caucasus University намират добра професионална реализация в публичния и бизнес сектора, както и в международни компании и организации в цяла Грузия и по света. Caucasus University e частен университет, създаден през 1998 г. с финансовата подкрепа на US State Department и в партньорство с Georgia State University (Atlanta, Georgia, USA). От създаването си Caucasus University си сътрудничи с различни университети по света, а днес развива активно различни форми на партньорство с над 200 университета и организации в над 60 страни по света. Това му дава възможност да приема чуждестранни студенти и преподаватели, да предлага програми за двойни дипломи, както и програми за обмен на студенти, академичен и административен персонал.

В тазгодишната конференция на NISPAcee взеха участие над 200 учени,  изследователи, докторанти и практици от региона на Централна и Източна Европа, които се включиха в научните дискусии с доклади и презентации. Темата бе особено актуална за Грузия, защото реформата на публичната администрация е ключов компонент от споразумението за асоцииране с Европейския съюз и стои като основен въпрос в процеса на преговорите за присъединяване. Заедно с това конференцията предложи на грузинските учени и експерти още една уникална възможност да се интегрират по-пълно в европейската професионална общност на публичното управление и администрация.

В Централното фоайе на Caucasus University, Тбилиси, Грузия

Програмата на конференцията включваше пленарни сесии по основната тема и тематични дискусии в работни групи по актуалните проблеми на публичната администрация. В рамките на конференцията бяха създадени и работиха постоянно девет работни групи по водещи проблеми на публичното управление и администрация, като Local Government, Digital Government, Public Administration Reform in CEE and CA,  Politico-Administrative Relations in CEE, Public Administration Education, The Rule of Law and Public Administration и др. Освен това в програмата бяха включени семинари и панелни дискусии по теми, свързани с Грузия и региона, в които взеха участие ключови международни партньори с интереси в областта на публичната администрация.

Проф. Поля Кацамунска участва в 32-рата годишната конференция на NISPAcee  с доклад на тема: Good Governance, Public Service Leadership of Women and Public Administration Education: What is the Relationship?, който бе изнесен в пленарната сесия на WG7: Public Administration Education. Проф. Кацамунска участва и в Business meeting, където бе представен и одобрен отчетът за дейността на NISPAcee за 2023 - 2024 г., както и в панела Meeting with Editors of CEE Public Administration and Policy Journals, където се обсъдиха възможностите за публикации в научни списания и изискванията на научните издания към авторите и техните разработки.

Част от участниците в панела Meeting with Editors of CEE Public Administration and Policy Journals

По традиция годишните конференции на NISPAcee предлагат на участниците богата и разнообразна социална и културна програма. И тази година научната част бе допълнена и обогатена с културни събития, организирани от Caucasus University,  представящи част от културата и традициите на Грузия.

Концерт за участниците в Годишната конференция на NISPAcee

Галерия снимки от Проф. Поля Кацамунска участва в Годишната международна научна конференция на NIS ...