Катедра "Публична администрация"

ПОСЕЩЕНИЕ В "ДОМ НА ЕВРОПА"

сряда, 03 април 2024 14:00

Студентите от 3. курс, специалност „Публична администрация“, организирани от своя преподавател гл. ас. д-р Виолета Златкова, бяха гости на Дом на Европа.

padmin_f1fd4_Дом Европа5.jpg   padmin_f1fd4_Дом Европа1.jpg

Специалната среща беше организирана във връзка с дисциплините „Европейски програми и инструменти“ и „Институции на гражданското общество“ и още в 9 ч. групата беше посрещната в конферентната зала на Дома на Европа.

В началото гл. ас. д-р Виолета Златкова направи встъпителна реч, представи целта на посещението и насърчи студентите да слушат внимателно, да учат и да задават въпроси във връзка с разглежданите теми.

Йоана и Габриела направиха детайлна презентация, свързана с идеята за ЕС, развитието и задълбочаването на интеграцията, подписването на различните договори и последствията от тях. Обърнаха специално внимание на разширенията на ЕС, сложните отношения и възможностите пред настоящите кандидат членки, въпроса на Западните Балкани, както и перспективите пред еврозоната, Шенгенското споразумение и политическата обстановка.

Чрез интерактивна презентация, те представиха хронологията в изграждане на ЕС, дейността на основните европейски институции и техните специфики, участието на България и предстоящите избори за Европейски парламент.

padmin_f1fd4_Дом Европа2.jpg padmin_f1fd4_Дом Европа10.jpg

Специално време беше отделено на значими фигури, изиграли съществена роля за развитието на идеята за ЕС, както и в подкрепа на европейските ценности и права.

След това студентите посетиха Информационния център, в който бяха посрещнати от Митко и неговата презентация за възможностите, които се предоставят от ЕС на младите хора. Бяха разгледани различни програми, както и начините за кандидатстване, селекция и участие. Студентите се запознаха с EUdesk, EVS, SALTO, кариерно развитие и стажове в европейски институции, студентска и младежка мобилност, доброволчество и защита на права, неформални групи за младежка инициатива, #DiscoverEU.

padmin_f1fd4_Дом Европа3.jpg      padmin_f1fd4_Дом Европа4.jpg

Много интересна информация беше дадена и за Европейския младежки форум и Европейския младежки портал, чрез които младите в Европа могат да бъдат преки инициатори на проекти и активни европейски граждани.

Всички студенти получиха рекламни материали, брошури и издания, свързани с екология, транспортни политики, младежки инициативи, еврозоната, както и специалното издание „Европа и аз“.

padmin_f1fd4_Дом Европа9.jpg padmin_f1fd4_Дом Европа7.jpg

През цялото време студентите бяха подтиквани да задават и отговарят на въпроси, да насочат внимание към европейски теми и начините, по които да бъдат активни граждани. Нашите студенти показаха задълбочени знания, коментираха уверено и познаваха разглежданите теми, даваха обратна връзка и споделиха своя опит от участие в европейски младежки инициативи, обучения и обмени. Беше оставено време за запознаване и с услугите, които предоставя Информационния център, както и за разглеждане на информационни материали, като всеки от студентите можеше да избере тези, които го вълнуват.

padmin_f1fd4_Дом Европа6.jpg padmin_f1fd4_Дом Европа8.jpg


padmin_f1fd4_Дом Европа11.jpg

Галерия снимки от ПОСЕЩЕНИЕ В "ДОМ НА ЕВРОПА" ...