Катедра "Маркетинг и стратегическо планиране"

Премиера на книгата „Лични финанси. Третата революция“ с участието на проф. Красимир Маринов

петък, 23 февруари 2024 13:29

На 19 февруари се състоя премиерата на книгата „Лични финанси. Третата революция“ с автори проф. д-р Даниела Бобева и проф. д-р Красимир Маринов. Изданието на Джуниър Ачийвмънт България ще бъде използвано за подобряване на финансовата грамотност и за създаване на знания и самочувствие за управление на личните финанси – както от страна на студенти в неикономически специалности, така и от най-широк кръг читатели с интерес по темата.




На събитието в хотел София Балкан Палас присъстваха над 80 гости – от ученици и студенти до експерти в сферата на финансите, както и официални лица: Министърът на иновациите и растежа г-жа Милена Стойчева, представители на министерствата на финансите и на образованието и науката, на БНБ, на БАН, бившият министър-председател доц. Пламен Орешарски, председателят на Българо-швейцарската търговска камара г-н Бони Бонев и други.

Министър Стойчева говори за ролята на предприемаческия дух за постигането на финансова независимост на обществото като цяло, но и за основата на този дух у всеки индивид. Според нея решението е всеки да бъде министър на своите лични финанси, което се превърна в лайтмотив на вечерта.

Авторът на книгата, проф. д-р Бобева, подчерта нуждата от издигане на финансовата култура не само на хората, които са ангажирани с икономика и финанси. Тя сподели подхода си на писане, който прави книгата достъпна, увлекателна и практически полезна на най-широка публика.

Съавторът, проф. д-р Красимир Маринов, постави изданието в контекста на дългосрочната подкрепа, от която има нужда финансовата грамотност. Той отбеляза, че това, което ни обединява, е не само премиерата на учебника, но и официалното обявяване на старта на новия програмен период на проекта за финансова грамотност на студенти от неикономически специалности в редица университети в страната.


Рецензентът на книгата, доц. Емил Хърсев, изрази удивлението си от способността на финансист като проф. Бобева да анализира материята от перспективата на обикновения читател. Другият рецензент, г-н Деян Василев, в типичния си енергичен стил, маркира три от болестите на нашето общество, за справяне с които книгата може да бъде полезна – бързите кредити, пристрастяването към хазарта, спестовността за сметка на инвестирането.

От името на издателя, изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт България, г-жа Ирина Илиева, подчерта нуждата от дългосрочна образователна грижа за финансовата грамотност на обществото. Тази грижа, заложена в духа на неправителствената организация, е причина вече трета поредна година Junior Achievement да бъде номинирана за Нобелова награда за мир заради изграждането на финансова независимост на младите в световен мащаб.



Книгата „Лични финанси. Третата революция“ се издава по проект “FinIQ: Повишаване на финансовата грамотност на студенти от нефинансови специалности” с подкрепата на “Пенсионносигурителна компания ОББ” ЕАД - дългогодишен партньор на Джуниър Ачийвмънт България в програмите за финансова грамотност.

Галерия снимки от Премиера на книгата  „Лични финанси. Третата революция“ с участието на проф. Кра ...