Катедра "Маркетинг и стратегическо планиране"

Публична лекция „Път към виното“

Път към виното“ бе темата на публичната лекция на Никола Зикатанов, енолог, собственик на една от малките, но със силна индивидуалност български изби от най-югозападния регион на страната - "Вила Мелник". Срещата бе открита от ректора на университета проф. д.ик.н. Стати Статев, който представи госта.  На събитието в аула „Максима“ присъстваха Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена камара, гл. ас. д-р Николай Ванков, зам.-директор на Университетския център по маркетинг, Иво Топалов, инициатор на „Университет на успеха“, бизнес треньор и обучител, модератор на срещата, преподаватели и студенти.

Проф. Стати Статев (в средата) открива публичната лекция. Вляво от него: Никола Зикатанов и Иво Топалов, вдясно: Георги Чернев и д-р Николай Ванков

Проф. Стати Статев (в средата) открива публичната лекция. Вляво от него: Никола Зикатанов и Иво Топалов, вдясно: Георги Чернев и д-р Николай Ванков


Предприемаческият дух се създава трудно и лесно се унищожава, посочи проф. Статев и изтъкна, че УНСС е единственият университет в страната с катедра и специалност „Предприемачество“. С примери от дългогодишното си познанство с Никола Зикатанов ректорът открои благородството като ключ към успеха на предприемача.

Георги Чернев и Иво Топалов посочиха как се следва пътят към успеха, какви са опасностите и рисковете по него, колко реалистични са очакванията и какво трябва да ни движи напред.

В аула „Максима“

В аула „Максима“


Успешен е не този, който никога не се е препъвал и падал, а този, който успява да се вдигне и продължи, изтъкна  Никола Зикатанов. По думите му не е лесно да се започне бизнес, а студентите трябва да чуят и разберат, че и други са имали трудности в избора и преследването на професионалната цел. Младите трябва да са реалисти, да не очакват, че в чужбина ги чака червен килим, а да знаят, че никъде няма да се чувстват задълго така успешни, както в своята страна.

По време на публичната лекция

По време на публичната лекция


Лекторът сподели опита си в професионалното израстване и избора на бизнес поприще - от  машинен инженер, възпитаник на УНСС, завършил бизнес администрация в САЩ до завръщането си към корените и традициите в своя Мелнишки регион. Няма цивилизация и религия, където виното да не е символ на божественото, да не носи идеята за свещеното, мотивира своята бизнес идея Зикатанов. Той конкретизира как се успява в европейската конкурентна среда с традиционното успешно присъствие на стотици винопроизводители.

Добрият бизнесмен трябва да планира развитието на бизнеса си и за следващото поколение, иначе той ще умре преди него, посочи Зикатанов. За него винопроизводството е удоволствие, а неговото мелнишко вино е редом до италиански водещи марки и добре прието в Германия. Негов последовател и приемник е дъщеря му Милица, завършила в САЩ и специализирала във Великобритания преди да се завърне в България и да продължи семейния бизнес. Милица Зикатанова също разказа пред аудиторията как се развива винарски бизнес, какво показват търговските резултати, какви са плановете за по-нататъшно развитие (на снимката долу).


Грамота от Университетския център по маркетинг и Софийската търговско-промишлена камера връчи на лектора гл.ас. д-р Николай Ванков. Зикатанов прочете посланието си, което бе написал в книгата за гости на университетския център.

Д-р Ванков (вдясно) връчва грамотата на лектора

Д-р Ванков (вдясно) връчва грамотата на лектора


Ректорът проф. Статев връчи на Никола Зикатанов сертификат с благодарност за изнесената публична лекция (на снимката долу).  
Галерия снимки от Публична лекция „Път към виното“ ...