Катедра "Медии и обществени комуникации"

Катедра "МОК" подкрепя филмовата общност относно промените в закона за филмовата индустрия

понеделник, 25 януари 2021 13:32

Катедра "Медии и обществени комуникации" и Център по Аудиовизуална политика и медийни изследвания - УНСС подкрепиха позициите на обединената българска филмова общност относно публикуваните на страницата на Народното събрание предложения за промени в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия (ЗИД на ЗФИ).

Промените въеждат механизъм за предоставяне на държавна помощ за производство на телевизионни филми и сериали. По този начин значителни публични средства, които според първоначалния законопроект бяха предвидени за подпомагане на българското кино, се пренасочват за финансиране на телевизионно съдържание, предназначено за излъчване основно в програмите на големите телевизионни оператори.

Постъпилите предложения на практика подменят философията и основните принципи на Закона за филмовата индустрия. Приоритет на държавната политика в областта на филмовата индустрия вече не е българското кино, а комерсиалното производство на телевизионни филми и сериали, предназначени за излъчване изключително в каналите на големите частни телевизионни оператори. Предложени по този начин законодателните промени нарушават както националното ни законодателство, така и европейските правила относно предоставянето на държавни помощи в сферата на културата.

Филмовата общност настоява за спиране на промените в ЗФИ и оттегляне на законопроекта. Ако бъде допуснато ЗИД на ЗФИ да бъде приет при такива нарушения, които застрашават съществуването на българското филмово изкуство като значима част от националната ни култура, членовете й ще сезират европейските институции, ще се обърнат към президента на Република България с искане да наложи вето на закона и ще предприемат активни протестни действия.

Можете да се запознаете и с пълния текст на отвореното писмо.

Галерия снимки от Катедра "МОК" подкрепя филмовата общност относно промените в закона за филмовата ...