Катедра "Медии и обществени комуникации"

Нашата катедра бе домакин на първи национален форум по медийна и информационна грамотност

сряда, 08 ноември 2023 10:44

Катедра "Медии и обществени комуникации", която има статут на катедра на ЮНЕСКО по медийна и информационна грамотност и културни политики за устойчиво развитие, организира първия национален форум „Медийна и информационна грамотност“ на 2 ноември в Голяма конферентна зала на УНСС.

Доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“, Виктор Стоянов, зам.-министър на културата, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, Наталия Митева, зам.-министър на образованието и науката, доц. д-р Светла Цанкова, зам.-декан по учебната работа на факултет „Икономика на инфраструктурата (от ляво надясно)

Форумът беше разделен на два работни панела, в които взеха участие представители на различни заинтересовани страни - институции, неправителствени организации, медии, академии и училища. Техните изказвания и презентации се фокусираха върху значението на критичното мислене и уменията да се отсява дезинформацията, да се разграничават обективните факти от субективните възгледи, ролята на социалните медии в тази битка, както и като цяло  проблемите, породени от дезинформацията през социалните медии. 

Тези дискусии бяха водещи в контекста на предстоящите разговори за бюджета за 2024 година, като също така се обсъдиха въпроси около финансирането на обществените медии и различни инициативи за повишаване на медийната грамотност. Отделно беше разгледана и възникващата необходимост от регулиране на изкуствения интелект, като се отчете значителното му влияние върху информационните потоци в нашето общество. 

В първия панел „Институционални политики и медийни практики за развитието на медийната и информационната грамотност в България“ участия взеха зам.-министъра на образованието и науката Наталия Митева, зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, Ирина Иванчева - държавен експерт, отдел „Международни дейности“, Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ в Министерство на културата, Бойко Благоев - и.д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, представиха политиките, стратегиите и институционалните приоритети за развитието на медийната, дигиталната  и информационната грамотност в България.

Соня Момчилова – председател на СЕМ, и Габриела Наплатанова - член на СЕМ, разказаха повече за правомощията на Съвета за електронни медии и за осъществяването на мониторинга на съдържанието по отношение на дезинформацията и пропагандата в електронните медии.

Генералният директор на БНР Милен Митев и Антон Андонов - член на управителния съвет на БНТ цитираха интересни данни за медийната и функционалната грамотност на гражданите в България и Европа, споделиха какви са предизвикателствата пред обществените медии и мотивираха проектите, които развиват в сферата на медийната грамотност. 

Росен Цветков, “Продуцент Новини” в bTV и Веселин Димитров, главен редактор на сп. „Forbes България“ също се включиха с изказвания в първия панел и обобщиха усилията на техните медии за повишаване на качественото съдържание.

Вторият панел, „Формално и неформално образование по медийна и информационна грамотност в България“ беше открит по Петя Дюлгерова - програмен директор, медийна програма във фондация “Америка за България”, която представи стипендиантската програма  "Медия е:волюция" за развиване на журналистическите умения и интереси на младите хора, както и стипендиантската програма „Дигитален маркетинг за значими каузи“, която развива знания в областта на дигиталния маркетинг. Снежана Тодорова – председател на СБЖ, подчерта ролята на професионалните организации за защита на медийната свобода, която също е предпоставка за развитие на медийната и информационната грамотност.

Иглика Иванова от Коалиция за медийна грамотност и Кристина Христова - съучредител на АЕЖ-България и ръководител на проекта Factcheck.bg презентираха разработените от организациите ресурси за проверка на информацията и проектите, по които работят, за да повишават медийната грамотност сред различни възрастови групи в България.  

Във втория панел, в частта, посветена на формалното образование, Екатерина Русева, ръководител на Академия „Школо“, Яна Алексиева изп. директор на „Асоциация родители“, „Заедно в час“, Цветомира Антонова преподавател по история в Частно средно училище „Увекинд“, Христина Иванова, директор на ПГПЧЕ „Алеко Константинов“, Правец, Цветелина Вълчева, директор на 96-то иновативно СУ „Лев Н. Толстой“, София, споделиха мотивите си за въвеждането на предмети и откриването на паралелки с медийни и комуникационни профили, за ученето на медийна и дигитална грамотност през всички предмети, за училищните медии и идеите за създаването на мултимедийни студиа за дигитална медийна продукция и подкасти.

Катедра „Медии и обществени комуникации“ има сключени споразумения за сътрудничество с ПГПЧЕ „Алеко Константинов“, гр. Правец и 96-то иновативно СУ „Лев Н. Толстой“, гр. София и студенти от нашата катедра ще обучават ученици по медийна и информационна грамотност.

По повод 15 години от създаването на катедра „Медии и обществени комуникации“ и за утвърждаване доброто име и авторитет на УНСС, като катедра на ЮНЕСКО, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров връчи на доц. д-р Стела Ангова кристална статуетка на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на университета.


Галерия снимки от Нашата катедра бе домакин на първи национален форум по медийна и информационна г ...