Катедра "Медии и обществени комуникации"

Мария Константинова за #unwemediAlumni: Избрах журналистиката и не съжалявам. Сбъднах мечтата си

четвъртък, 14 април 2022 14:49

Когато започва работа в ефира на Bulgaria ON AIR, тя заявява: „В нашата телевизия са важните неща“. Мария Константинова е вторият ни събеседник в рубриката #unwemediAlumni. Както вече знаете, в нея представяме възпитаници на катедрата и тяхното развитие в областта на медиите и комуникациите. Мария завършва бакалавърска степен в специалност „Медии и журналистика“, след това продължава обучението си в магистърска степен –  „Връзки с обществеността“, а към момента е действащ докторант отново в нашата катедра.

От 22 март 2021 година Мария Константинова ни събужда заедно с Мирослав Димитров в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Като най-голямо предизвикателство в този екип тя не посочва само едно. Според нея едни най-запомнящите се са случаите на извънредни студиа. В тях визира катастрофата на АМ „Струма“, три поредни избори и започването на войната в Украйна. Младата водеща споделя, че в тези моменти трябва да си максимално мобилизиран. Тогава трябва да си адекватен, за да задаваш точните въпроси и да получиш повече информация за случващото се. В тези моменти си проличава работата на добрия журналист.

По пътя на журналистиката

Според Мария Константинова „Всеки човек си има призвание в живота. Моето със сигурност е свързано със журналистиката“. Учителката й по български език и литература я мотивира да запише тази специалност в университета и младата дама винаги ще й бъде благодарна. Като втора предпоставка за своя избор тя определя това, че много обича да пише. Мария посочва, че е била изправена пред две опции – да учи „Журналистика“ в България или да замине да учи „Приложна лингвистика“ във Франция.

Задължителна част от обучението на Мария в университета са различните стажантски програми. Тя преминава през няколко медии – Българско национално радио, БНТ 2, където известно време е в новините, а след това става стажант в предаването на Мира Добрева –  „Отблизо“. По-късно изкарва и стаж в Българския културен институт в Братислава.

„Истината е, че един от моите преподаватели в УНСС, където съм завършила, доц. Светла Цанкова, ни посъветва следното: „Опитайте в различни медии, за да разберете къде е вашето място“. Послушах съвета й и се оказа, че моята най-голяма любов е телевизията“, споделя Мария.

От дисциплината в спорта към постоянството в професията

Семейството на Мария, още от малка, възпитава в нея любовта към спорта. Според нея е изключително важно човек да има спортна култура и именно затова тя е много благодарна на родителите си. Дълги години тя тренира спортни танци, занимава се и с баскетбол. Спортът й дава много, учи я да бъде дисциплинирана, отговорна и да не се отказва пред трудностите. Днес спортът за младата дама е начин да се разтовари от динамичното ежедневие. Най-голямата й страст остава баскетболът, който тя продължавам да следи с голям интерес и вълнение.

Мария Константинова известно време се занимава основно със спортна журналистика. След това решава, че е време за промяна. Тя провокира себе си и се сблъсква с нещо коренно различно от комфортната й среда. Така попада в news.bg, където не след дълго преоткрива политическата журналистика.

Водещата е убедена, че в професията й конкуренцията е жестока. „Всеки ден трябва да доказваш, че заслужаваш мястото си, а това не е лека задача. Това означава, че не трябва да допускаш да си неподготвен за ефир. Любопитството трябва да те води непрекъснато“.

Най-голямата мотивация на Мария е желанието й да се развива и да върви напред. Трудностите я стимулират, за да доказва на себе си, че може да се справя, дори с това, което тя сама не си е представяла. Убедена е, че когато силно искаш нещо и работиш усилено за него, в точното време то се случва.

- Сподели ми някоя от най-вълнуващите за теб теми, актуални днес сред обществото.

- Това, което най-силно вълнуваше всички през последните две години, беше ковид-пандемията. И макар вече да не сме в извънредна епидемична обстановка, си мисля, че това ще остане фундаментална тема за обществото, защото вирусът ни показа, че трябва да мислим не само за собственото си здраве, а и за това на околните.

- Коя от целите си за 2022 година можеш да споделиш?

- Основната ми цел е да ставам все по-добра в работата си и да продължавам да развивам рубриката „Златните“, в която срещам зрителите с шампионите на България. Имам и още цели, но ще ги запазя в тайна, докато не се реализират.

Със своята мъдрост и проницателност, изразът „щастието обича тишината“, продължава да бъде актуален. Той успява да провокира интерес и да привлича внимание. А настоящите студенти на катедра „Медии и обществени комуникации“ с вълнение продължават рубриката #unwemediAlumni, проследявайки успехите на своите предшественици.

Интервю на Неделина Пенчева, 2 курс, спец. "Медии и журналистика"


Галерия снимки от Мария Константинова за #unwemediAlumni: Избрах журналистиката и не съжалявам. Сб ...