Катедра "Управление"

Обновено: понеделник, 22 януари 2024 12:58

Избираеми дисциплини за трети курс

Избираеми дисциплини за шести/летен семестър (съгласно учебния план от 2022/2023):

През третата година от обучението по специалността студентите имат възмозността да изберат четири от дисциплините в шести (летен) семестър, като изборът е в 4 различни блока, както следва:

Първи блок

 (избира се една от дисциплините)

  1. Антикризисно управление

  2. Държавни политики и стратегии

  3. Институции на гражданското общество

Втори блок

 (избира се една от дисциплините)

  1. Развитие на човешкия капитал в публичната администрация

  2. Системи за управленски контрол

  3. Устойчиво развитие на регионите

Трети блок

(избира се една от дисциплините)

  1. Методи за изследвания в бизнеса

  2. Предприемачество в публичния сектор

  3. Развиващи се региони и пазари

Четвърти блок

 (избира се една от дисциплините)

  1. Делови игри в управлението

  2. Иновативно развитие на територията

  3. Управление на социалното развитие


Водените от катедра "Управление" дисциплини през третата учебна година от обучението са:

  1. Антикризисно управление - води се от проф. Мариана Кузманова. Превантивни мерки срещу настъпване на кризи от различно естество в организацията, но и мерки за оцеляване и адаптиране в условията на вече настъпила криза.
  2. Системи за управленски контрол - води се от проф. Мая Ламбовска. Целта на дисциплината е да даде базови познания на студентите за изграждането и функционирането на системите за управленски контрол в съвременните организации.
  3. Методи за изследвания в бизнеса - води се от проф. Матилда Александрова. Идентифициране на необходими за решаване изследователски задачи. Набиране на необходимата информация. Преработването на информацията в удобен вид. Анализ на информацията. Извеждане на полезни изводи.
  4. Делови игри в управлението - води се от доц. Ангел Марчев. Почти не е необходимо разяснение. Използването на игрови методи при решаването на управленски въпроси. По дисциплината няма изпит от класически тип, но оценката се формира от участието и разработването на делови игри по време на семестъра.



Избираеми дисциплини за шести/летен семестър (съгласно учебния план от 2018/2019):

През третата година от обучението по специалността студентите имат възмозността да изберат четири от дисциплините в шести (летен) семестър, като изборът е в 2 различни блока, и от всеки се избират по две дисциплини както следва:

Първи блок,

Избират се две от изброените дисциплини:

Втори блок,

 Избират се две от изброените дисциплини:

  1. Антикризисно управление

  2. Държавни политики и стратегии

  3. Инвестиции в регионалното развитие

  4. Институции на гражданското общество

  5. Метрика на предприятието

  6. Протокол в публичната администрация

  7. Развитие на човешкия капитал в публичната администрация

  8. Устойчиво развитие на регионите

  9. Финансови пазари и инструменти

  1. Анализ на ценни книжа

  2. Делови игри в управлението

  3. Европейски програми и инструменти

  4. Икономически и социален анализ

  5. Методи за изследвания в бизнеса

  6. Предприемачество в публичния сектор

  7. Развиващи се региони и пазари

  8. Социално-осигурителни системи

  9. Управление на социалните дейности


Водените от катедра "Управление" дисциплини през третата учебна година от обучението са:

  1. Антикризисно управление - води се от проф. Мариана Кузманова. Превантивни мерки срещу настъпване на кризи от различно естество в организацията, но и мерки за оцеляване и адаптиране в условията на вече настъпила криза.
  2. Метрика на предприятието - води се от доц. Ангел Марчев. Един от увлекателните лектори ще разкаже как да оценяваме и измерваме различни аспекти на една организация, които са по принцип неизмерваеми. Например клиентска лоялност или вличние на марката и пр. В рамките на този курс ще участвате в реално научно изследване.
  3. Финансови пазари и инструменти - води се от доц. Ангел Марчев - Мултимедийна приказка за развитието на финансовите пазари от маймуната до съвременните електронни борси. Между другото се намесват всички видове финансови инструменти и операции с тях. Практически занятия на финансови симулатори и игри.
  4. Анализ на ценни книжа - води се от доц. д-р Ангел Марчев. Допълнение на дисциплината Финансови пазари и инструменти. Фокусът е в областта на анализирането на ценни книжа и форекс.
  5. Делови игри в управлението - води се от доц. Ангел Марчев. Почти не е необходимо разяснение. Използването на игрови методи при решаването на управленски въпроси. По дисциплината няма изпит от класически тип, но оценката се формира от участието и разработването на делови игри по време на семестъра.
  6. Методи за изследвания в бизнеса - води се от проф. Матилда Александрова. Идентифициране на необходими за решаване изследователски задачи. Набиране на необходимата информация. Преработването на информацията в удобен вид. Анализ на информацията. Извеждане на полезни изводи.