Катедра "Логистика и вериги на доставките"

магистър - специалности
Обновено: четвъртък, 17 юни 2021 16:28

Специалност „Бизнес логистика и вериги на доставките” в ОКС магистър (специалността е акредитирана от Европейската асоциация по логистика – ELA, European Logistics Association)

                 level4.png

Обучението по специалността е в редовна форма с продължителност 1,5 години (3 семестъра) и е предназначено за завършилите бакалавърска или магистърска степен в УНСС и във всички други висши учебни заведения в България и чужбина независимо от придобитата специалност. Целта на обучението е да отговори на нарастващите потребности на съвременната икономика от специалисти и мениджъри в областта на логистиката в резултат на повишаване на нейното стратегическо значение за конкурентоспособността на фирмите, като предостави съвременни знания и  развие необходимите умения за интегрирано управление на дейностите по осъществяването на материалните и свързаните с тях потоци. При завършване на специалността с успех над 4.40 студентите получават сертификат от ELA за покриване на знанията за професионалната квалификация European Junior Logistician.

Завършилите специалността намират професионална реализация във всички сфери на икономиката, като заемат ръководни позиции на по-високите равнища на управление.

Проучване на професионалната реализация на възпитаниците на катедра „Логистика“ сочи, че студентите успяват бързо след своето завършване да заемат ръководни позиции – около 30% заемат управленски длъжности с тактически характер, а 11 %  – длъжности със стратегически характер. Освен това резултатите от проучването показват:  бърза реализация по специалността – над 50 % се реализират още по време на своето обучение, а около 40% в рамките до 3 календарни месеца след завършването на съответното обучение. Завършилите специалност „Бизнес логистика и вериги на доставките“ са функционални специалисти и аналогично на други функционални специалисти (по маркетинг и финанси например) намират професионална реализация на различни нива на управление във всички отрасли и сфери на икономиката. Проучванията показват, че над 50% от реализиралите се по специалността са заети във фирми, специализирани в предоставянето на логистични услуги, 30% – в производствени и търговски предприятия, а останалите – в сферата на науката, в консултантски фирми в областта на логистиката и др., както и като експерти в различните звена на държавното управление. Длъжностите, които завършилите могат да заемат, обхващат широк кръг от функции, като всички те имат ключова роля за фирмения успех. Професионалната реализация обикновено е в областта на снабдяването, производството/операциите или дистрибуцията и достига до поста вицепрезидент на производствена фирма или до най-високия ръководен пост в дистрибуторски, транспортни, складови и други фирми от логистичния сектор. Магистрите по логистика се подготвят за извършването не само на ръководна, но и на научно-изследователска, консултантска  и експертна дейност в интегрираното управление на материалните потоци.