Катедра "Информационни технологии и комуникации"

Специалност „Бизнес информатика и комуникации“ на 55 години

неделя, 20 август 2023 11:28

През 2023г. се навършват 55 години от създаването на специалност "Бизнес информатика и комуникации" като и до днес това остава една от най-желаните специалности в УНСС.

На 13 юни 1966 г. със заповед № 2584 на Министъра на народната просвета в тогавашния Висш икономически институт „Карл Маркс“ е създадена нова катедра с наименование “Стопанско управление и машинна обработка на икономическата информация”.

През следващата година с решение № 327 на Министерския съвет от 22.07.1967 г. е открита и нова специалност “Организация на машинната обработка на икономическата информация”.

През 1974 г. катедрата и съответната специалност са преименувани съответно на “Организация и проектиране на обработката на икономическата информация” – съкратено ОПОИИ.

През 1992 г. специалността е с ново име „Икономическа информатика“. А през 1994 нови името „Информатика“.

През 2003 г., следвайки новите тенденции в обучението на специалисти в областта на информационните технологии със сериозни познания в областта на икономиката, специалността получава своето нов наименование „Бизнес информатика“.

През учебната 2010/2011 година катедрата стартира нова специалност  „Бизнес информатика с обучение на английски език“ в ОКС „Бакалавър“. През 2013 г. специалност „Бизнес информатика“ и съответната специалност с преподаване на английски език е преименувана на „Бизнес информатика и комуникации“.

В своята 55 годишна история на специалността е пазител на традициите, но и активен участник в промените в образованието, икономиката и обществото, предлагайки обучение, което отразява съвременния свят и създава адаптивни, мислещи и динамични специалист.

Катедра „Информационни технологии и комуникации“ цени своите бивши и настоящи преподаватели и студенти. Винаги е имала желание да изяви по безспорен начин настоящия творчески и личностен потенциал на неговите членове. Това намира своето изражение в подготовката и организацията на различни научни мероприятия. Едно от тях е научната конференция «Иновативни информационни технологии за дигитализация на икономиката» (Innovative Information Technologies for Economy Digitalization (IITED).

Галерия снимки от Специалност „Бизнес информатика и комуникации“ на 55 години ...