Катедра "Интелектуална собственост и технологичен трансфер"

Отиде си проф. д-р Борислав Борисов

понеделник, 28 февруари 2022 11:30

С дълбока скръб информираме академичната общност, че на 26.02.2022 г. ни напусна  създателят и дългогодишен ръководител на катедра “Интелектуална собственост“, почетен професор и почетен ректор на УНСС - проф. д-р Борислав Борисов.

Проф. д-р Борислав Борисов е международно известен учен, създател на научното направление „Интелектуална собственост“ в икономическата наука, на школа в научните изследвания и на международния имидж на академичното звено катедра „Интелектуална собственост“ като инициатор и патрон  на съвместни обучителни програми със Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) и нейната Академия. Той е инициатор и патрон на съвместни научни и професионални форуми със сериозен международен отзвук, утвърждаващи УНСС и катедрата като водещо образователно и изследователско звено в областта на интелектуалната собственост за Източна Европа. Той е ректор на УНСС от 2003 г. до 2011 г. и от 2012 г. - почетен ректор на УНСС, съветник на президента на Република България по проблемите на образованието (2007-2011 г.), народен представител в 39-тото Народно събрание, член на парламентарните Комисия по образование и наука и Комисия по икономическа политика (2001 - 2004 г.), председател на Съюза за стопанска инициатива, на Националната асоциация по интелектуална собственост и експерт-лектор на СОИС, директор на Института по интелектуална собственост и лидерство (преди 2013 г. Център по интелектуална собственост). След 2010 г. проф. д-р Борислав Борисов е удостоен с почетното звание “Доктор Хонорис Кауза” на редица университети, сред които: Руската държавна академия по интелектуална собственост, Киевския университет по право към Украинската академия на науките и Държавен икономически университет, Алмати.

Проф. д-р Борислав Борисов има над 100 публикации (монографии, учебници и учебни помагала, студии, научно-образователни статии, научни доклади на международни и национални симпозиуми, конференции) в страната и в чужбина в актуални области на интелектуалната собственост и висшето образование. Той е автор на монографии и научни трудове, сред които са и: “Интелектуална собственост в индустрията, селското стопанство, културата, дигиталната среда и компютърните системи, бизнеса с традиционни знания, баланса на фирмата като дълготрайни нематериални активи” (учебник в съавторство, Издателски комплекс - УНСС 2015 г.) и “Висшето образование в България – анализи, интервюта, законодателство 2012-2019” (ИК – УНСС, 2019 г.).

 

Поклон пред паметта му! Ще носим винаги в умовете и сърцата си светлия му пример, вдъхновение и доброта!

 

Галерия снимки от Отиде си проф. д-р Борислав Борисов ...