Катедра "Индустриален бизнес"

Виваком и дирекция „Защита на корпоративната информация“ проведоха специализирано обучение на студентите от катедра „Индустриален бизнес“

четвъртък, 19 октомври 2023 16:22

За осма поредна година „Виваком България“ ЕАД и дирекция „Защита на корпоративната информация“ под ръководството на директора г-н Деян Петков и с участието на д-р Георги Средков, мениджър „Информационна сигурност и длъжностно лице по защита на данните“, бяха домакин и проведоха специализирано обучение на студентите от катедра „Индустриален бизнес“.

На специализираната презентация доц. Петя Биолчева и студентите бяха запознати с основните положения и актуалните изисквания за съответствие с:

  • „Регламент 2016/679 относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива“ (GDPR) и
  • „Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения“, (ЗЗЛПСПОИН).

Презентацията беше изнесена в зала в централата на Виваком България, част от „United Group“, водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа.

По време на обучението студентите получиха отговори на множество практически въпроси за работата с лични данни, основните изисквания и механизми за постигане и поддържане на съответствие с изискванията на европейския регламент, задълженията на бизнес организациите в ролята на администратор, обработващ или съвместен администратор, релевантните рискове и още много други теоретични и практически въпроси.

Интерес сред студентите предизвика информацията относно изискванията към задължените лица по ЗЗЛПСПОИН:

  • за изграждане на вътрешен канал за приемане, регистриране и обработка на сигнали;
  • за защита на лицата подаващи сигнали;
  • за взаимодействие с Регулатора – Комисия за защита на личните данни (КЗЛД);
  • особеностите на външният канал за подаване на сигнали, изграден от КЗЛД и др.

Бе проведена дискусия, свързана с практически въпроси относно прилагането на Закона за защита за лицата подаващи сигнали за нарушения, на която беше обърнато внимание, че фокусът на нормативния акт е свързан с действия или бездействия, които увреждат обществения интерес и правото на Европейския съюз, бяха разяснени редът и условията за подаване и разглеждане на такива сигнали или публично оповестена информация.

След презентацията мениджъри от дирекция „Човешки ресурси“ на компанията запознаха младите гости с атрактивните възможности на стажантските програми на Виваком България. Бе споделена информация за многообразните професионални направления, включително възможността за работа, съобразена с учебното им натоварване.

Според доц. Биолчева проведеното обучение е изключително ценно. То не само запознава студентите с техните права по отношение на защитата на личните данни като Европейски граждани, но и прибавя към професионалната им автобиография практически познания по прилагането на основните изисквания за законосъобразна обработка на лични данни, от една страна, и информираност относно новите нормативи за защитата на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

Галерия снимки от Виваком и дирекция „Защита на корпоративната информация“ проведоха специализиран ...