Катедра "Индустриален бизнес"

Експерти от Ай Би Ем изнесоха публична лекция по повод 75-годишнината на катедра „Индустриален бизнес“

четвъртък, 18 май 2023 11:51

Катедра „Индустриален бизнес“ организира публична лекция на тема „Умения на бъдещето“ с гост-лектори експерти от Ай Би Ем. Лекцията е в резултат на подписания меморандум за сътрудничество между УНСС и Ай Би Ем България ЕООД и беше организирана от проф. д-р Николай Щерев и доц. д-р Вяра Милушева по повод 75-годишнината на катедрата.

На отриването присъстваха проф. д-р Николай Щерев, ръководител катедра „Индустриален бизнес“, и експертите от Ай Би Ем Петя Венелинова, Мая Иванова и Георги Калудов

„Темата на тази лекция е изключително важна за всеки един от вас, независимо какъв иска да стане - служител, работник, предприемач. Всички трябва да владеете уменията на бъдещето, с които експертите от Ай Би Ем ще ви запознаят, защото бъдещето ще ги изисква от вас“, каза проф. д-р Николай Щерев, ръководител катедра „Индустриален бизнес“. Той коментира, че уменията на бъдещето имат общо с модела, по който се развива икономиката и който е много по-различен от познатите. „Съвременната икономиката основно е свързана с дигитализацията, с развитие на Индустрия 4.0 и Индустрия 5.0, в която за късмет България е една от водещите страни“, обясни на студентите си проф. д-р Николай Щерев.

„Работната среда на бъдещето е стремглаво-развиваща се технологична реалност, хибридно работно място, взаимосвързани процеси, базирани на огромни обеми от информация и предизвикателствата пред хората е голямо. Те ще трябва да успяват да научават, използват, а понякога дори да се конкурират с технологиите, които надвишават многократно човешкия потенциал. Крайната цел е хората заедно с технологиите да могат да работят ефективно и да създават повече добавена стойност“,  се обърна към студентите Георги Калудов, лидер на бизнес трансформации и обучения в технологичния отдел на Ай Би Ем, който допълни, че искрено вярва, че за човека винаги ще има място във всяка една индустрия, стига хората да инвестират системно в развиването на нови умения.

Мая Иванова, продуктов мениджър на системата за електронен бизнес в Ай Би Ем и Петя Венелинова, ръководител на проекти за трансформиране на Прокюърмънт отдела, споделиха със студентите, кои са най-важните умения в днешната стремглаво-развиваща се технологична реалност. Засегнати бяха теми като необходимостта от технологичната грамотност, прогресивно и критично мислене, емоционална интелигентност и лидерски умения. Лекторите говориха и за изкуствения интелект, облачните услуги, киберсигурността и приложението на различни технологични решения в бизнеса. Водещите споделиха и тяхното виждане относно това какви биха били потенциалните професии на бъдещето.

Студентите имаха възможност да задават въпроси, да обсъдят своите идеи и виждания и да получат ценни насоки, които да им помогнат на старта на кариерния им път. Тази лекция е част от поредицата теми, изнасяни от Ай Би Ем България пред възпитаници на катедрата.


International Business Machines Corporation (IBM)

IBM е американска интернационална технологична компания с отдели в над 170 страни. Тя е най-големият в света производител и доставчик на софтуер, хардуер, изкуствен интелект и комплексни услуги в областта на информационните технологии.

IBM съществува вече повече от век благодарение на иновативната култура, инвестициите в научни изследвания, нови технологии и умения, умелото привличане на водещи учени (вкл. Нобелови лауреати), инженери и търговски представители по целия свят, грижа за клиентските нужди. Компанията е номер едно в Щатите и в световен мащаб по брой регистрирани патенти 29 години подред до 2022 година.

Галерия снимки от Експерти от Ай Би Ем изнесоха публична лекция по повод 75-годишнината на катедра ...