Катедра "МИО и бизнес"

ДОЦ. МОНИКА МОРАЛИЙСКА Е СЪАВТОР НА ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ, ПУБЛИКУВАНО ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ЦЕНТЪР ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА ПОЛИТИКА

четвъртък, 22 юни 2023 0:00

Доц. Моника Моралийска е част е международен екип, разработил експертно мнение, публикувано на сайта на Европейския център за изследване на икономическата политика. Документът представя вариант на политически отговор за справяне с потенциални негативни ефекти от проектите за автоматизация и цифровизация, свързани с увеличено неравенство и по-голям обем въглеродни емисии. Екипът, изготвил позицията, беше създаден по време на първия мозъчен тръст (тинк-танк) на Европейския алианс от университети ENGAGE.EU, в който участва УНСС, който се проведе през септември 2022 г. в Университета Манхайм, Германия. 

Екипът беше сформиран от проф. Клаус Претнер от Vienna University of Economics and Business (WU), доц. д-р Моника Моралийска от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и гл. ас. Филипо Бонтадини от the Luiss Guido Carli Free International University for Social Studies (LUISS), които по време на тинк-танка започнаха дискусия относно насърчаване на устойчивите пътища за цифрова трансформация. По-късно други учени от университети и изследователски институти в Австрия, Португалия и Съединените щати се присъединиха към техния изследователски проект – Ana L. Abeliansky, David Bloom, Emanuel Gasteiger, Pedro Mazeda Gil, Michael Kuhn и Catarina Peralta. Крайният резултат от тяхната съвместна работа, който е под формата на експертно мнение, беше публикуван в секцията VoxEU на уебсайта на Centre for Economic Policy Research (CEPR), водещата европейска мрежа от изследователи на икономическа политика.

Можете да прочетете експертното мнение тук: https://cepr.org/voxeu/columns/fostering-sustainable-digital-transformation?fbclid=IwAR3MRpwqZLDmZu43fglbYLks7X9QTAvpCqM-qFmIAs1whbKQKukd3R9aD0Y

___

Центърът за изследване на икономическата политика (Centre for Economic Policy Research - CEPR) е основан през 1983 г., за да подобри качеството на разработването на икономическа политика в Европа и извън нея, като насърчава висококачествени икономически изследвания, свързани с политиката, и ги разпространява широко сред лицата, вземащи решения в обществения и частния сектор. Той е независима, общоевропейска организация с нестопанска цел, която има за цел да подобри качеството на политическите решения чрез предоставяне на свързани с политиката изследвания, базирани на надеждни изследвания от икономическата наука.

VoxEU.org е политическият портал на CEPR, който цели да популяризира „базиран на научни изследвания анализ на политиката и коментари от водещи икономисти“. Аудиторията на VoxEU се състои от икономисти, работещи в публичния сектор, частния сектор, академичните среди и медиите. Колоните на VoxEU обхващат всички области на икономиката, широко дефинирани са и се четат широко.

Галерия снимки от ДОЦ. МОНИКА МОРАЛИЙСКА Е СЪАВТОР НА ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ, ПУБЛИКУВАНО ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ...