Катедра "МИО и бизнес"

РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА В БЪЛГАРИЯ ГОСТУВА НА СТУДЕНТИТЕ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ “МИО”

петък, 12 май 2023 0:00

Г-н Теодор Радонов, ръководител на офиса на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в България, изнесе гост-лекция пред студентите от специалност “МИО” в дисциплината на гл. ас. д-р Цветомира Цанов “Международни бизнес анализи”. Г-н Радонов заема тази позиция в България от април 2021 г., след осемгодишна работа в Европейския инвестиционен фонд – част от Групата на ЕИБ, където отговаря за секюритизация и гаранционни продукти, участва в структурирането на редица финансови инструменти на ЕИФ и последващото им прилагане в България.

ierb_386f1_DSC_7597.jpg

Г-н Радонов запозна студентите с дейността на Групата на ЕИБ в предоставянето на дългово и дялово финансиране, достигащо до проекти, които допринасят за постигане на основни приоритети и цели на ЕС. Европейската инвестиционна банка, в която акционери са страните членки на ЕС, на практика е най-голямата мултилатерална финансова институция в света. Актуални приоритети в дейността на Групата на ЕИБ са подкрепата на малките и средни предприятия, иновациите, на проекти за опазване на околната среда, кохезионни проекти – насочени към преодоляване на регионални дисбаланси и осигуряващи социално сближаване. Сред целите на ЕИБ е да бъде „Климатичната банка на ЕС“, която до 2030 г. да мобилизира 1 трилион евро, предназначени за финансиране на зелени проекти и климатична устойчивост.

ierb_386f1_20230510_114300.jpg

Специален акцент в презентацията на г-н Радонов бе дейността на ЕИФ в осигуряването на финансиране в подкрепа на инструменти и фондове за рисково и дялово финансиране. През годините това е довело до инвестиране на капитал от близо 29 милиарда евро в над 1000 европейски венчър фонда и фондове за дялови инвестиции.

ierb_386f1_20230510_112456.jpg

Подкрепата на ЕИФ е в основата и на структурирането на стартъп екосистемата в България, която е сред най-добре развитите в рамките на Югоизточна Европа. Капиталовите инвестиции на ЕИФ от над 200 млн. евро в 11 фонда в България мобилизират допълнително привлечен частен капитал (ефект crowding-in) и достигат до стотици проекти на предприемачи, стартирани в страната, част от които се превръщат и в успешно развиващи се на международните пазари компании.

В допълнение Теодор Радонов представи актуални примери на квази-дялово финансиране, осигурявано директно от ЕИБ и предоставено на високотехнологични компании от България, които успяват да се позиционират успешно и на глобалния пазар. Облекчените условия и структура на финансиране на подобни проекти са възможни благодарение на Европейския гаранционен фонд, учреден от Групата на ЕИБ и държавите членки на ЕС.

ierb_386f1_DSC_7590.jpg

Споделяйки опит в последвалата дискусия със студентите, Теодор Радонов изтъкна значението на придобиването на специализирани знания и необходими нови умения, на смелостта за стартиране на нови инициативи в сътрудничество с колеги от различни страни, използвайки предимствата на учене и работа в международна среда. За онагледяване, различните инструменти и продукти за финансиране на Групата на ЕИБ осигуряват мобилизиране на значими допълнителни капиталови ресурси, но и споделяне на риска, което често отключва потенциала на предприемачески проекти и превръщането им в регионални или дори глобални шампиони.

ierb_386f1_20230510_121617.jpg

Гост-лекцията завърши с благодарствен сертификат за г-н Радонов в знак на признателност за неговата ангажираност към работата на катедра „МИО и бизнес”, който му беше връчен от доц. д-р Васил Петков, ръководител на катедрата.

Галерия снимки от РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА В БЪЛГАРИЯ ГОСТУВА НА СТУДЕНТИ ...