Катедра "МИО и бизнес"

Стефан Йонков, Ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към Генералното консулство на Република България в Мюнхен: "Най-доброто предстои!"

четвъртък, 02 юни 2022 10:34


ierb_36130_Стефан Йонков.jpg


Име: Стефан Йонков

Година на завършване на специалност „МИО“: 2007

Месторабота: Министерство на икономиката и индустрията на Република България

Сфера на дейност: Международен бизнес и инвестиции

Позиция: Ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към Генералното консулство на Република България в Мюнхен с предишен опит в Службите по търговско-икономически въпроси на РБ в Берлин, ФРГ и в Делхи, Индия

Мото: "Най-доброто предстои!"


Какво обичате и цените най-много в работата си?

Възможността да създаваш трайни резултати за България, да създаваш инвестиционни проекти от първия контакт и представяне на България до реализацията им и да можеш да видиш резултата от работата със собствените си очи. Да помагаш ефективно на български компании за потенциалното им навлизане на чуждия пазар и отново - да си свидетел на техния успех.

А коя е най-предизвикателната част от нея?

Винаги е предизвикателство е да накараш чуждия бизнес да открие нова възможност, която преди не е била в неговия радар. Да преборваш конкурентни инвестиционни локации. Да успявяш въпреки конкурентите и предизвикателната глобална среда.

В каква област са най-важните знания, необходими във Вашата професия?

Комбинацията от доброто познаване на процесите в международния бизнес и икономикс заедно със спецификата на местния пазар, познаването на инструментите на международния маркетинг и в частност на дигиталния маркетинг, но и на елементите в международните търговски сделки, а и на бизнес комуникацията са безспорно водещи.

А кои са ключовите умения?

Вярвам, че ключовете умения се развиват при прилагане на теорията в практиката. Няма по-добър учител от опита. Ключовите умения в ежедневната ми работа са свързани с комуникации с германския бизнес, дигитален маркетинг, мултимедийни презентации, както и с всички детайли от работата по подпомагане на един потенциален инвеститор при стъпването му у нас. Сред най-важните умения е това да създаваш и поддържаш отлични и дългосрочни контакти с мрежа от потенциални инвеститори и да си на линия за тях, когато дойде подходящия за тях момент да разширят своята дейност. Да познаваш интересите им и да можеш да им предложиш решения на техните търсения.

С какво е допринесло обучението ви в МИО?

Със създадената мултидисциплинарна компетентност в области като международен маркетинг, международен бизнес, бизнес комуникации, икономикс, прилагана ежедневно в  практиката. Когато презентираш атрактивността на страната ни, е необходимо да познаваш в дълбочина икономическите процеси и бизнес среда, за да си максимално убедителен.

Какво съветвате младите хора, които са се насочили към Вашата професия?

Да бъдат наясно, че единственото, което има значение в нашата работа, са резултатите от нея. А за да бъдат постигани, са необходими целенасочени и устойчиви усилия, креативност и ежедневна мотивация и амбиция за успех. Не винаги можем да успяваме, но никога не трябва да се примиряваме. Защото най-доброто тепърва предстои!


Галерия снимки от Стефан Йонков, Ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към Ген ...