Катедра "Чужди езици и приложна лингвистика"

Публична лекция на Н.Пр. Гийермо Салвадор Асрак, посланик на Р Аржентина у нас

понеделник, 29 април 2013 10:56
четвъртък, 14 март 2013 10:29 / петък, 15 март 2013 8:45
Print Increase font size

Публична лекция на Н.Пр. Гийермо Салвадор Асрак, посланик на Р Аржентина у нас, събра испаноговорящи преподаватели и студенти в голямата конферентна зала на университета. Срещата с аржентинския посланик бе организирана от катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“.  

Преди публичната си лекция Н.Пр. Гийермо Салвадор Асрак се срещна и разговаря с ректора на УНСС Проф. д.ик.н. Стати Статев (на снимката по-долу).

Н.Пр. Гийермо Салвадор Асрак

С презентацията си на тема: „Аржентина - история и съвременност, икономика и външна политика. Двустранни отношения с България“ посланикът запозна аудиторията с географията и икономиката на Аржентина, засегна основни аспекти на нейната външна политика, коментира актуални международни проблеми. Той изтъкна, че между Аржентина и България съществуват дългогодишни отношения и Аржентина е първата латиноамериканска държава, с която България установява дипломатически отношения (през 1931 г.). 

На лекцията присъстваха и проф. д-р Антоанета Василева, декан на факултет "Международна икономика и политика" (първата вляво) и доц. д-р Даниела Кожухарова (вдясно)

Н.Пр. Гийермо Салвадор Асрак се спря и на двустранното сътрудничество, като открои търговските връзки в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката и др. Той показа активен интерес и към контактите в сферата на образованието и културата.

Аудиторията В голямата конферентна зала

При откриването на срещата доц. д-р Даниела Кожухарова, ръководител на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ , представи госта. Н. Пр. Гийермо Салвадор Асрак е бакалавър по администрация (1973 г.), експерт-счетоводител (1974 г.) от Националния университет в Буенос Айрес; магистър по икономика и бизнес на университета „Анауак“, Мексико (2001 г.), зам.-консул в Рио де Жанейро, Бразилия (1977–1981 г.), икономически и търговски съветник в аржентинското посолство в бивша Югославия (1984–1988 г.), във Франция (1988–1991 г.), пълномощен министър в Канада (1993–1997 г.) и в Мексико (1997–2003 г.). Работил е в Националната дирекция за развитие на търговията, Националната дирекция за международни икономически преговори, Министерството на икономиката, Министерството на външните работи и др.

Галерия снимки от Публична лекция на Н.Пр. Гийермо Салвадор Асрак, посланик на Р Аржентина у нас  ...