Катедра "Чужди езици и приложна лингвистика"

Лекция на съветника по образователните въпроси към посолството на кралство Испания у нас г-н Анхел Сантамария Барниола

понеделник, 19 декември 2022 9:39

Лекция на съветника по образователните въпроси към посолството на кралство Испания у нас г-н Анхел Сантамария Барниола

сряда, 14 декември 2022 8:15

По покана на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика”, съветникът по образователните въпроси към посолството на кралство Испания у нас г-н Анхел Сантамария Барниола изнесе лекция на тема „Испански инициативи в чужбина в областта на образованието“. Лекцията беше насочена основно към студентите с изучаване на испански език в УНСС.

Г-н Анхел Сантамария Барниола, доц. д-р Стефка Кожухарова, испанист, преподавател в катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, бивш дългогодишен ръководител на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет на УНСС, проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност на УНСС


Проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, организатор и модератор на събитието, представи гост-лектора и отбеляза, че посолството на Кралство Испания в България винаги е било отворено за сътрудничество с университета и това е поредната от традиционните визити в УНСС. Тя предостави думата на официалните гости на събитието проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност на УНСС и проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет на УНСС.

„От името на ректорското ръководство и на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров ви приветствам за тази хубава инициатива“, каза проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова и подчерта: „Много от нашите студенти имат сертификати за владеене на испански език и продължават своя напредък в тази област. Ние ще бъдем щастливи да имаме и повече споразумения за двустранно сътрудничество с испански университети и този културен образователен обмен да продължава така успешно да съществува в бъдеще“.

Проф. д-р Даниела Фесчиян благодари на г-н Анхел Сантамария Барниола за отделеното време и внимание, на ръководството на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика” и на проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова за прекрасната инициатива и се обърна към студентите: „Вие ще станете нашите посланици пред света. Искам да ви пожелая с дръзновение, с устрем да усвоявате знанията, да поемате по пътя на вашите преподаватели и винаги в сърцето си да носите Университета за национално и световно стопанство“.

Г-н Анхел Сантамария Барниола благодари за поканата и подчерта, че иска да използва възможността, да покани студентите на първото изложение на испански университети в България, което ще се състои на 27-28 януари 2023 г. в София. „Първият ден ще бъде посветен на контакти с образователни институции и университети, а вторият е за студенти, на място ще можете да се информирате за възможностите да продължите образованието си в магистратура или докторантура в Испания“.

Г-н Анхел Сантамария Барниола сподели, че Испанската образователна служба издава годишно две списания и подчерта, че би искал да разчита на сътрудничество от страна на студентите за публикуване на статии в тези списания. В лекцията си той запозна присъстващите с дейностите и инициативите на Кралство Испания, свързани с обучението по испански език в чужбина, възможностите за международен обмен и работата и ролята на образователните институции към посолствата.
Г-н Сантамария представи и работата на отдел „Образование“ към посолството на Кралство Испания в България, който предоставя подкрепа и съдействие на всеки, проявил интерес към изучаването на испански език или желаещ да продължи образованието си в Испания. Отдел „Образование“ популяризира и разпространява испанския език и култура, ръководи образователните програми, развиващи се на териториите, за които отговаря, и поощрява международното сътрудничество. Той изтъкна, че испанската образователна служба със седалище у нас представлява кралството също и в Хърватия, Унгария, Сърбия, Румъния, Молдова и Турция.
Програмата за чуждестранни помощник-учители по разговор на английски език в Испания е друг проект на Министерството на образованието и професионалното обучение на Испания, в който участва отдел „Образование“.

На лекцията присъстваха и доц. д-р Антония Пенчева, ръководител на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, доц. д-р Калина Ишпекова-Братанова, научен секретар на катедрата.

Доц. д-р Стефка Кожухарова, доц. д-р Антония Пенчева, г-н Анхел Сантамария Барниола, проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, доц. д-р Калина Ишпекова-Братанова (от ляво надясно)



Анхел Сантамария Барнола е съветник по образователните въпроси на посолството на Кралство Испания в България. Бил е и преподавател по испански език и литература. Работил е на различни позиции за Министерство на образованието на Испания в Австралия, Обединеното Кралство и Китай. Също така е завеждал международните отношения в кабинетите на испанските министри на образованието Мерседес Кабрера, Анхел Габилондо и Исабел Селаа. Автор е на няколко учебника по испански език за чужденци.



Галерия снимки от Лекция на съветника по образователните въпроси към посолството на кралство Испан ...