Катедра "Недвижима собственост"

Десета юбилейна научно-практическа конференция „Недвижими имоти & бизнес“

вторник, 14 май 2024 16:15

Присъстващите на Десетата юбилейна международна научно-практическа конференция „Недвижими имоти & бизнес“, организирана от катедра „Недвижима собственост“ съвместно с FIABCI INTERNATIONAL под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, запълниха всички места в аула „Максима“ на УНСС.

Деканът на Бизнес факултета и ръководител на катедра „Недвижима собственост“ проф. д-р Георги Забунов официално откри конференцията, а приветствия поднесоха проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, гл. ас. д-р Константин Бобчев от Smart Consultants и преподавател в катедра „Недвижима собственост“, Емилия Цоконова, управител на „МАЧ МОР“ ООД (Match More), Иво Василев, Kaufland България и Радослав Котларов от ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ.

Проф. д-р Георги Забунов, Емилия Цоконова, Иво Василев, проф. д-р Димитър Димитров, гл. ас. д-р Константин Бобчев, Радослав Котларов (от ляво надясно)

Ректорът поздрави катедра „Недвижима собственост“ за усилията й да поддържа жива връзката между учените, изследователите, представителите на бизнеса и студентите, за организацията на Десетата конференция, превърнала се в значимо събитие.

„Контактите с бизнеса са изключително важни. Те дават възможност нашите студенти да придобият ценен опит за най-съвременните постижения в областта на недвижимите имоти. Тук присъстващите представители на бизнеса не са само спонсори, а наши партньори. С тях организираме бизнес академии, обучения, практики, стажове и всичко това е в интерес на нашите студенти“, каза проф. д-р Димитър Димитров. Поздравителният адрес можете да видите ТУК.

„Много съм щастлив, че катедра „Недвижима собственост“ заедно с партньорите ни от бизнеса, успя да стане част от една голяма общност, която е предоставяла и продължава да предлага решения и новости в сектора на недвижимите имоти“, каза ръководителят на катедра „Недвижима собственост“ проф. д-р Георги Забунов.

Емилия Цоконова благодари лично на ректора за ползотворното сътрудничество. „Това не е просто една научна конференция, а  синергия, едно взаимодействие между университета, бизнеса и студентите, при което крайният резултат винаги е по-голям от индивидуалните усилия на отделните субекти. Ние в момента провеждаме бизнес академия, аз за първи път водя лекции и се радвам на позитивната енергия, с която ме зареждат младите хора. Това, което получаваме като обратна връзка и емоция, е невероятно усещане. От друга страна, се радваме, че и ние даваме на студентите. Те имат възможност да стажуват при нас и ако искат могат да останат в компанията“, каза г-жа Цоконова. 

Радослав Котларов обясни на присъстващите студенти, че пазарът на недвижими имоти винаги ще съществува, защото е жизненоважен за хората, за обществото и за икономиката. „Не се страхувайте да си изцапате обувките и не забравяйте старите ценности, като търпение, постоянство, усъвършенстване“, каза г-н Котларов.

За голямото значение на двете бизнес академии – УНСС и Kaufland България, говори Иво Василев. „Те спомагат за разширяване на знанията, придобити в университета, и за усвояване на практически умения“, каза г-н Василев като съобщи, че една трета от участниците в първата бизнес академия вече са част от тяхната компания.

Гл. ас. д-р Константин Бобчев акцентира върху това, че едновременно е и представител на една голяма и успешна компания, и преподавател в Университета. „Това изключително много ми помага. Щастие е да успееш да върнеш на обществото и на Университета това, което те са ти дали. Практиката ме прави по-добър преподавател, а академичните знания – по-добър практик“.

Ръководството на катедрата благодари на проф. д-р Йорданка Йовкова, доайенът на катедра „Недвижима собственост“ и неин първи ръководител, за усилията, които е положила за създаването й. Тя припомни трудностите и борбите, които са водели преди 17 години и радостта от успешното развитие на катедрата, която определи като „моят втори дом“. Тя подчерта, че, преминавайки през предизвикателствата, катедрата е израснала, развила се е и се е утвърдила в обучението по специалността „Мениджмънт на недвижимата собственост“.

Конференцията беше организирана в рамките на два дискусионни панела, в които утвърдени експерти анализираха актуалните въпроси и предизвикателствата в сектора на недвижимите имоти:

ПАНЕЛ 1 – „Строителство, инвестиции и мениджмънт - какво да очакваме?“, с модератор Иван Велков от FIABCI INTERNATIONAL и участници Радослав Котларов от ГБС Инвест, Иван Горанов от Smart Consultants, Деян Василев от Кредитланд, Иво Василев от Kaufland и арх. Александър Кехайов от Masch More.

ПАНЕЛ 2 – „Жилищният пазар: на кръстопът между очаквания и реалност“, с модератор д-р Щелян Калчев от Imvestia и Primo+ и участници Тихомир Тошев от Кредит център, Полина Стойкова от Bulgarian Properties, Стойне Василев от StartMany.bg, Димитър Калайджиев от Building Box.


FIABCI INTERNATIONAL е най-голямата организация на компании от бизнеса с недвижими имоти в света, като обединява всички професии, свързани с този бизнес. УНСС е член на FIABCI  България.

Поздравителни адреси:

Ректор на УНСС

Финансово-счетоводен факултет

Катедра "Туризъм"

Катедра "Икономика на търговията"

Катедра "Икономика на транспорта и енергетиката"

Катедра "Физическо възпитание и спорт"

Катедра "Индустриален бизнес"

Катедра "Предприемачество"

Катедра "Икономика на природните ресурси"

Катедра "Икономикс"

Студентски съвет при УНСС

ASK URBAN ACADEMY

Галерия снимки от Десета юбилейна научно-практическа конференция „Недвижими имоти & бизнес“ ...