Катедра "Недвижима собственост"

Девета международна научно-практическа конференция „Недвижими имоти & Бизнес”

понеделник, 15 май 2023 18:20

Деветата международна научно-практическа конференция „Недвижими имоти & Бизнес”, организирана от катедра „Недвижима собственост” съвместно с FIABCI INTERNATIONAL под патронажа на ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров се проведе хибридно в УНСС.
FIABCI е най-голямата организация на компании от бизнеса с недвижими имоти в света, като обединява всички професии, свързани с този бизнес. УНСС е член на FIABCI – България.

Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС, доц. д-р Драгомир Стефанов, преподавател в катедра „Недвижима собственост" и главен секретар по социално-битовите въпроси на учащите и чуждестранни студенти, Иван Велков, президент на Българската фасилити мениджмънт асоциация и вицепрезидент на FIABCI INTERNATIONALдоц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Георги Забунов, ръководител на катедра „Недвижима собственост", доц. д-р Яна Стоенчева, научен секретар на катедра „Недвижима собственост" и председател на Организационния комитет на конференцията (от ляво надясно)

Събитието откри доц. д-р Драгомир Стефанов, който беше модератор на откриващия панел на форума. Той поздрави гостите и участниците на събитието и отбеляза, че тази научно-практическа конференция се организира ежегодно от катедра „Недвижима собственост", а катедрата издава и научното списание „Недвижими имоти и бизнес”.

„Много съм щастлив, че катедра „Недвижима собственост" заедно с партньорите ни от бизнеса успя да стане част от една голяма общност. Времето, в което живеем е сложно. Трудните времена раждат силни хора и интересни решения. Досега нашата общност е предоставяла и продължава да предлага решения и новости в сектора на недвижимите имоти и всичко това ще го видим днес в работата на конференцията“, каза ръководителят на катедра „Недвижима собственост" проф. д-р Георги Забунов.

Зам.-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов, поздрави участниците от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „Катедра „Недвижима собственост“, която организира конференцията за девети път превърна тази инициатива в традиция за университета. Форумът е доказателство, че катедрата и свързаните с нея бакалавърски и магистърски специалности, които са сред най-търсените през последните години в направление „Икономика“, са ярък пример за доброто партньорство между бизнеса и академичните среди. Колаборацията между академичните среди и бизнеса, които работят заедно по актуални теми от сектора на недвижимите имоти е с добавена стойност. Това изпраща много позитивно послание, което българската икономика и държава може да излъчи, а именно, че с частния сектор, с професионалните организации и академичния състав ще продължим да търсим по-устойчиви, рационални и добри решения за подобряване качеството на живот в страната“.
Доц. д-р Михаил Мусов връчи на проф. д-р Георги Забунов поздравителен адрес от ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Иван Велков, президент на Българската фасилити мениджмънт асоциация и вицепрезидент на FIABCI INTERNATIONAL, поздрави присъстващите от името на международната организация и изтъкна: „Сътрудничеството с академични институции като УНСС, чрез подобни конференции ни приближава много по-близо до постигането на бизнес целите, които сме си поставили. Сигурни сме, че вашите усилия да поддържате и да обогатявате възможностите на всички участници в подобни форуми, студенти и преподаватели ще доведе до още повече впечатляващи резултати, а нашата работа и сътрудничество ще продължи да промотира възможно най-високите академични професионални стандарти в сектора за всички настоящи и бъдещи членове на общността на професионалистите, занимаващи се и имащи отношение към недвижимите имоти“.

„Катедра „Недвижима собственост" винаги е била в много тесен контакт с бизнеса и преподавателите винаги са успявали да направят една много добра връзка между теорията и практиката. Като редовен докторант на тази катедра аз съм горд, че се случват подобни събития в нашия университет. Пожелавам тази конференция, която се е превърнала в традиция да има още много издания“, каза председателят на Студентския съвет при УНСС Илиян Чабуклийски, който е и възпитаник на катедрата.

„Този форум се е утвърдил като един от най-авторитетните в университета, защото е едно от малкото мероприятия, което преди девет години стартира със силното взаимодействие между бизнеса и академичната среда. За мен като декан на Бизнес факултета е много ценно, че се запази тази традиция в годините – активното присъствие на бизнеса по време на такъв тип събития“, заяви доц. д-р Димитър Благоев, декан на Бизнес факултета.

Доц. д-р Тодор Райчев, ръководител на катедра „Бизнес, инвестиции, недвижими имоти“ на Икономическия университет - Варна поздрави присъстващите онлайн и подчерта: „Искам да изразя своето задоволство от съвместната работа между нашите две катедри, изразяваща се в ползотворно сътрудничество по отношение на научноизследователската работа. Вярвам, че на днешния научен форум ще станем свидетели на споделяне на интересни идеи и практики в областта на бизнеса с недвижими имоти, фасилити и пропърти мендижмънта, предизвикателствата от бързото навлизане на изкуствения интелект в бранша и други интересни теми“.

„За нас образованието в сферата на недвижимата собственост е основополагащо за развитието на сектора и с това той да се откроява с все по-добър имидж. Искам да се обърна към младите хора в залата, тъй като ние тепърва ще разчитаме на тях и на експертизата им“, каза Емилия Цоконова, управляващ партньор на Match More и се обърна към студентите в залата: „Мили хора, подгответе се за маратон. Бизнеса с недвижими имоти изисква изключително търпение и постоянство всеки един ден“.

Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) също поздрави участниците и отбеляза: „Вече девет години ежегодното провеждане на тази конференция поддържа жива връзката между учени, изследователи, представители на бизнеса и студенти и им дава възможност да споделят ценен опит и информация за най-съвременните постижения в областта на недвижимите имоти“.

С онлайн приветствие към организаторите се обърна и Джордже Догареску от  GECO MEC 2003 Ltd / оценител на недвижими имоти от Констанца, Румъния. Той благодари за поканата и подчерта: „В сферата на недвижимата собственост и на бизнеса с недвижими имоти има много теми, които да се дискутират, има върху какво да се помисли и много неща, които да се направят, защото секторът е пряко свързан с начина, по който живеем. Смятам, че днешната конференция може да бъде много полезна за намиране на решения на предизвикателствата в бранша“.
„Бизнесът с недвижими имоти не е просто пари-стока, той е чувства, емоции, удовлетвореност. Бих могла да го сравня с други области от обществения ни живот, като здравеопазване и образование, защото недвижимите имоти присъстват в ежедневието ни и определят начина ни на живот, определят стандарта, качеството ни на живот, затова е от изключително голямо значение какви са хората, които оперират в този бизнес“, отбеляза Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

„Не мога да скрия радостта си от факта, че въпреки младата си възраст, конференцията всяка година бележи все по-голям интерес не само от представители на академичната общност, но и от представители на бизнеса, което несъмнено е мерило за нейния успех“, каза доц. д-р Яна Стоенчева, научен секретар на катедра „Недвижима собственост" и председател на Организационния комитет на конференцията и допълни: „Тази година участие в конференцията са заявили представители на пет висши учебни заведения, в това число колеги от УНСС. Тук днес сред нас има практици, архитекти, оценители, строителни предприемачи, инвеститори,  дошли да споделят своя опит“.

Участниците в събитието поздравиха и Светлана Кулева, председател на Камарата на професионалните оценители, Ирена Перфанова, член на Борда на директорите на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти (CEPI) и зам.-председател на НСНИ, Георги Янков, управител и съсобственик на PRIMO+ Недвижими имоти, доц. д-р Иван Стоилов, ръководител катедра „Физическо възпитание и спорт". От името на катедра „Икономика на туризма" приветствие към форума отправи проф. д-р Еленита Великова.
В събитието в залата и онлайн се включиха много преподаватели, студенти и докторанти, представители на бизнеса и браншови организации от сектора на недвижимите имоти. Сред участниците онлайн беше и доайенът на катедра „Недвижима собственост" и нейн първи ръководител проф. д-р Йорданка Йовкова.

Поздравителни адреси до организаторите и участниците в конференцията са получени от Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, както и от различни катедри от УНСС – от проф. д-р Маргарита Атанасова, декан на Общоикономическия факултет, проф. д.ик.н. Юлия Дойчинова, ръководител на катедра „Икономика на природните ресурси", от проф. д-р Николай Щерев, ръководител на катедра „Индустриален бизнес", от доц. д-р Силвия Терезова, ръководител на катедра „Икономика на търговията", от доц. д-р Ивайло Беев, ръководител катедра „Икономикс" и доц. д-р Александър Найденов, ръководител на катедра „Статистика и иконометрия".

Събитието продължи с представянето на докладите, засягащи разнообразни теми в сферата на недвижимата собственост и фасилити мениджмънта. Разработките ще бъдат публикувани в научното списание „Недвижими имоти и бизнес”.

Представителите на катедра „Недвижима собственост" и гостите на конференцията се снимаха пред паметника на основателя и първи ректор на УНСС - проф. Стефан Бобчев

Галерия снимки от Девета международна научно-практическа конференция „Недвижими имоти & Бизнес” ...