Катедра "Предприемачество"

Лятно училище по предприемачество 2024 г.

понеделник, 12 август 2024 17:29

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) бе домакин на Лятното училище по предприемачество, организирано от Института по предприемачество на УНСС, катедра „Предприемачество“, и Университета „Ел Джей“, Ахмедабат, Индия, в периода 11 юни – 4 юли 2024 г. Специални усилия за организирането на лятното училище бяха положени от доц. д-р Костадин Коларов и гл.ас. д-р Силвия Георгиева (от страна на УНСС) и г-жа Уржа Джоши (от страна на Университета "Ел Джей").

Участници в Лятното училище бяха група от осем студента, изучаващи различни специалности в Университета „Ел Джей“, както и технит ментори – д-р Виралкумар Шах, основател и изпълнителен директор на Бизнес инкубатор "Антрапреньор" и изпълнителен директор на „Лок Джагрути Кендра Тръст“, и д-р Джай Шукла, асистент по мениджмънт на събития в Института „Ел Джей“.

Проведеното обучение бе по учебната програма „Основи на предприемачеството“, която десетилетия се изучава от студентите в бакалавърските програми на УНСС.

Лятното училище бе тържествено открито на 11 юни 2024 г. от ректора на УНСС проф. Димитър Димитров, посланика на Република Индия Н.Пр. г-н Санджай Рана, г-жа Радостина Чапразова, регионален директор на фондация „Арете“, Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС, доц. д-р Костадин Коларов, ръководител на Института по предприемачество и катедра „Предприемачество“ и д-р Джай Шукла. В церемонията участваха и зам.-ректорите доц. д-р Мария Воденичарова (НИД) и доц. д-р Янко Христозов (международна дейност). Гости на откриваща церемония бяха младежи, подпомагани от фондация „Арете“.

 

Курсът по "Основи на предприемачеството" съдържа широк набор от теми в следните области:

  • Природа на предприемачеството
  • Предприемаческия процес и създаване на нов бизнес 
  • Природа на малките и средните предприятия (МСП)
  • Управление, растеж и интернационализация на МСП

Освен с лекциите по „Основи на предприемачеството“, изнесени от доц. Костадин Коларов, гл. ас. д-р Силвия Георгиева, и гл. ас. д-р Мария Василска, лятното училище бе наситено с посещения на различни стопански, културни и исторически обекти в страната – иновативните предприятия „Алпи Комерс“ и „Бултех – 2000“, София Тех Парк, хорът на Бистришките баби, Националния исторически музей, Асеновата крепост, Стария Пловдив и други.

 

В някои от лекциите бяха поканение успешни млади предприемачи - г-н Васил Чакърдъков и г-н Християн Стоилков, възпитаник на специалност "Предприемачество".

 

 

В последната седмица на лятното училище студентите и техните ментори от Университета „Ел Джей“ бяха поканени от Н.Пр. Санджай Рана на среща в Посолството на Република Индия в България, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с придобитите знания от лятното училище, предприемаческите идеи на участниците в обучението и възможности за реализация на тези идеи, наученото за България и Европейския съюз.

 

 

По време на обучението за участниците в лятното училище бе организиран тур в Румъния, а след приключването на обучението – в Турция.

 

Въз основата на проведени контролен и изпитен тест и изпълнението на учебни задания, бяха оценени знанията на участниците в лятното училище и подготвени удостоверения с направените оценки.

 

 

На 4 юли 2024 г. бе организирана тържествената церемония, закриваща лятното училище, на която официални участници бяха зам.-ректорът по учебната дейност на УНСС – проф. д-р Матилда Александрова и търговският съветник и втори секретар към Посолството на Република Индия – г-жа Сони Дахия, които отправиха своите приветствия и пожелания към успешно завършилите лятното училище и връчиха част от удостоверенията. Приветствия бяха отправени и от д-р Шах и д-р Шукла, доц. Костадин Коларов и д-р Силвия Георгиева, които също връчиха удостоверения за успешно завършване на лятното училище.

 

Галерия снимки от Лятно училище по предприемачество 2024 г. ...