Катедра "Предприемачество"

Нова книга - "История на българското предприемачество"

неделя, 05 февруари 2023 12:25

Уважаеми дами и господа,

Имаме удоволствието да Ви представим книгата "История на българското предприемачество", идеята за която  бе предложена от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, д-р Бойко Таков, и бе приета за изпълнение от екип изследователи от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета за национално и световно стопанство.

Съзнавайки предизвикателствата в изпълнението на тази идея, авторският екип положи необходимите усилия, за да издири и систематизира наличните исторически изследвания, да интерпретира от гледна точка на съвременните разбирания за предприемачеството вече изследвани и описани от наши и чуждестранни историци факти и събития, да подбере примери за успешни предприемачи от различни исторически епохи с надеждата, че настоящата книга ще бъде основата, която, освен че представя в един достъпен формат историята на българското предприемачество, ще бъде импулс за по-нататъшни изследвания, чиито резултати ще я допълват и разширяват.

Липсата на единна съвременна теория за предприемачеството и променящите се с времето разбирания за същността и ролята на предприемачите и предприемачеството, естествено, ще предизвикат дискусии относно представените авторски виждания за българското предприемачество през различните исторически периоди. Но, както и по отношение на други теми в нашата история, оставяме книгата отворена в очакване на допълващи, алтернативни гледни точки, стига те да не са базирани върху емоции, а върху факти и научни аргументи.

Надяваме се също така, че читателите ще открият достатъчно основания за национално самочувствие и наред с примерите от водещите икономики в света, с които често имаме навика да си служим, ще се позоваваме с основания върху примери за предприемачи от нашата, българска история.

Електронното издание на книгата е достъпно на следния Интернет адрес: https://www.sme.government.bg/uploads/2023/01/Bulg.Hist.Etrepr..pdf 

Приятно четене!

Авторите

Галерия снимки от Нова книга - "История на българското предприемачество" ...