Катедра "Предприемачество"

Дейности и събития през 2014 година

понеделник, 02 февруари 2015 15:42

Международни изяви

Участие в Световната конференция по предприемачество на Международния съвет по малък бизнес (ICSB World Conferencne), 12-14 юни, Дъблин, Ирландия. Проф. Тодоров изнася доклад на тема „Предприемаческа импровизация в глобална, мултикултурна среда: балансиране върху въже“, а доц. Коларов – „Предизвикателства и решения в развитието на предприемачески умения у студентите“.

Участие на проф. д.ик.н. Кирил Тодоров като ключов съдокладчик (заедно с проф. Кен O’Нийл, Великобритания) в Шестата международна конференция „Предприемачески/управленски иновативни стратегии и поведение в глобална мултикултурна среда”, 9-12 септември 2014 г., Несебър.

Участие на проф. Кирил Тодоров като водещ докладчик (keynote speaker) в Пета международна конференция „Интегриран мениджмънт“, 13-15 февруари 2014 г., организирана от Министерство на образованието и науката на Украйна, катедра „Стратегическо управление“ при Националния технически университет „Харковски политехнически институт“, катедра „Предприемачество“ при УНСС и БАРМП. В рамките на конференцията, проф. Кирил Тодоров организира среща под патронажа на кмета на гр. Банско г-н Георги Икономов между участниците в конференцията и представители на български предприятия. В конференцията участва и доц. д-р Костадин Коларов.

Участие в Международен туристически форум „СПА и Вино”, 16-20 октомври, Сандански и о-в Корфу, с доклад с автори проф. Кирил Тодоров, Емилия Малинова, доц. Костадин Коларов.

Участие на проф. д.ик.н. Кирил Тодоров и доц. д-р Костадин Коларов в Първи международен инвестиционен форум „Новата икономика на България – пътят на изток”, 9 -10 април 2014 г., Поморие.

Участие на проф. Кирил Тодоров и Бранимир Йорданов в международна конференция “Културен и поклоннически туризъм”, 27-28 ноември 2014 г., София.

Организиране на конкурс

Организиране и провеждане на конкурс за най-добър иновативен бизнес план за стартиране на нов бизнес в периода март - 15 май 2014 г., с награден фонд, осигурен от Банка ДСК – първа награда – 5000 лв., втора награда – 3000 лв., трета награда – 1500 лв. Организатори на конкурса са: Клуб на младия и иновативен предприемач, катедра „Предприемачество“ при УНСС, и БАРМП.

 

Участие в международни проекти

Участие на проф. д.ик.н. Кирил Тодоров и доц. д-р Костадин Коларов в работни срещи по проект „Трансфер на знания за последиците и предизвикателствата на интеграцията на основните технологии на ЕС (главните базови технологии) в промишленото производство за региона на река Дунав” (Dan KETwork), 31 март – 2 април 2014 г. и 10-11 ноември 2014 г., Карлсруе, Германия. Български партньор в проекта – БАРМП.

Участие на доц. д-р Костадин Коларов в работната среща по програма „Еразъм за млади предприемачи“, организирана в Брюксел, 20 – 21 февруари 2014 г.

Изяви на млади учени

Участие на ас. д-р Силвия Георгиева в ХVI-та международна научна конференция, 21-23 март 2014 г., Юндола, организирана от Лесотехнически университет, факултет „Стопанско управление”, с доклад на тема „Програмна подкрепа за българските предприятия, оказвана чрез оперативните програми, финансирани от ес в периода 2007-2013 г.”

Участие на ас. д-р Мария Василска в XII-та Национална младежка научно-практическа конференция с доклад на тема „Значение на човешкия капитал за българските промишлени предприятия“, 14-15 април, 2014 г., София.

Участие на ас. д-р Силвия Георгиева в Десетата юбилейна международна научна конференция „Членството на България в европейския съюз: седем години по-късно, университет за национално и световно стопанство, 3 ноември  2014 г., София, организирана от Факултет “Международна икономика и политика” при УНСС, с доклад на тема „(Не) научени уроци в процеса на усвояване на средствата от Кохезионния и структурните фондове на ЕС”, както и в Десета юбилейна международна научна конференция на младите учени „Икономиката на България и европейския съюз – съвременни предизвикателства и подходи за решения”,  организирана от Финансово-счетоводен факултет при УНСС, 13-14 ноември 2014 г., София, УНСС,с доклад на тема „Финансиране на предприемачески (бизнес) проект“.

Публикация на ас. д-р Мария Василска: „Обучението по корпоративно предприемачество в Университета за национално и световно стопанство“, сп. „Икономически и социални алтернативи“, бр. 2 / 2014, Издателски комплекс – УНСС, София.

 

Престижна публикация

Излезе от печат книгата „Ръководство за изследвания по стратегическо управление на малки и средни предприятия“ (Handbook of Research of Strategic Management in Small and Medium Enterprises) , издадена в САЩ от „Ай Джи Ай Глобъл“, под редакцията на проф. Кирил Тодоров и проф. Дейвид Смоулбон (Кингстънски университет, Великобритания). Автори на книгата са 40 учени от 18 страни, включително от катедра „Предприемачество“.

 

Организиране на международна конференция

Организиране и провеждане в Шеста международна конференция „Предприемачески/управленски иновативни стратегии и поведение в глобална мултикултурна среда”, 9-12 септември 2014 г., Несебър. Организатори на конференцията са: БАРМП, Институт за развитие на предприемачеството и катедра „Предприемачество“ при УНСС. Участниците в конференцията са от 18 страни, в т.ч. от Бразилия и Аржентина. Председател на организационния комитет – проф. д.ик.н. Кирил Тодоров.

 

Организиране на семинари и лекции от международно признати професионалисти

Организиране от катедра „Предприемачество“ и БАРМП на лекция на тема "Глобалният предприемач и обучението по бизнес и предприемачество в университетите: Как да ги срещнем?"  на проф. Робърт Б. Хисрич (предприемач, директор на Център за глобално предприемачество „Уолкър“, Училище за глобален мениджмънт „Тъндърбърд“, САЩ, световен авторитет в областта на предприемачеството), 7 октомври 2014 г. и лекция на тема „Как да развием потенциала на младите хора в университетите и ги подготвим и мотивираме за успешен бизнес и кариера в международна, мултикултурна среда“  на г-жа Мади Шарма (международен предприемач, основател на „Мади Груп“), 9 октомври 2014 г.

Организиране съвместно с БАРМП на семинар на тема „Успешно поведение на предприемачите, мениджърите и фирмите в международна (глобална), мултикултурна бизнес среда: възможности за българския бизнес“. Лектори на семинара са професор д-р Робърт Хисрич, предприемач, директор на Център по глобално предприемачество „Тъндърбърд“, Аризона, САЩ; д-р Петра Юнг Ерсег, Институт „Фраунхофер“, Германия; г-жа Мади Шарма, международен предприемач, представител на Обединеното кралство в Европейския икономически и социален комитет в областта на предприемачеството, женското предприемачество и корпоративната социална отговорност, 8 октомври 2014 г.

 

Участие в други значими събития

Участие на проф. Тодоров в журито на XIII официална церемония за връчване на наградите „Човек на XXI век“ на сдружение „Програма „Произведено в България““, 30 октомври 2014 г., Резиденция „Бояна“, София. 

Галерия снимки от Дейности и събития през 2014 година ...