Катедра "Предприемачество"

Участници от 15 страни от четири континента допринесоха за успеха на XI-тата международна конференция "Предприемачеството в един предизвикан свят: Ролята на университетите в развитието на предприемачески екосистеми"

неделя, 17 септември 2023 21:10

От 11 до 14 септември 2023 г. във „Фламинго Гранд хотел и СПА“ в курорта Албена се проведе 11-тата международна конференция по предприемачество, организирана от Българската асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството (БАРМП), с усилията на нейните членове, на първо място сред които УНСС, представен от Института по предприемачество и катедра „Предприемачество“, и в партньорство с Европейския съвет по малък бизнес (ECSB).

Единадесетото издание на конференцията бе проведено след тригодишно прекъсване, период, в който форумът загуби както своя основател – проф. д.ик.н. Кирил Тодоров, пионер в изследванията на малкия бизнес и предприемачеството в България, получил редица международни признания, така и ярки имена в науката и образованието по предприемачество, участвали като водещи докладчици и допринесли за развитието на конференцията – проф. Дейвид Смолбоун, проф. Робърт Хисрич и проф. Дейвид Стори. Загубата им за научната общност, разбира се, беше внесло известна доза тъга в настроението на редовните участници във форума, но бе и мотивиращ импулс за съхраняване на достигнатото и за неговото по-нататъшно развитие.

Водещи докладчици в тазгодишното издание бяха проф. Николай Денчев, основател и ръководител на катедра „Социално предприемачество“ на Брюкселския свободен университет, и проф. Андрю Бърк, декан на Бизнес училище „Тринити“ на Дъблинския университет.

В конференцията участваха изследователи, преподаватели, докторанти и предприемачи от общо петнадесет държави.

Приветствия към участниците в конференцията бяха направени от проф. Митко Димитров, председател на УС на БАРМП и представител на Института за икономически изследвания на БАН, проф. Кен О’Нийл, член на международния консултативен комитет на конференцията и доктор хонорис кауза на УНСС, проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. Марияна Божинова, ректор на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, и доц. Радан Мирянов, зам.-ректор на Икономическия университет – Варна.

В рамките на конференцията бяха представени 27 доклада и бе организирана кръгла маса на тема „Ролята на университетите в създаването и развитието на предприемаческа екосистема“, водена от д-р Паоло Зарамела и д-р Брус Уайтфилд.

Докладите бяха представени в тематични секции, основните от които се фокусираха върху проблемите на предприемаческата екосистема, женското и младежко предприемачество, дигиталните технологии и предприемаческото образование.

Част от програмата бе посещение в Икономическия университет – Варна, където доц. Радан Мирянов запозна участниците в конференцията с проекта „Varna Deep Tech Innovation Port“, а доц. Петър Петров с дейността на аксерелатора за стартъпи.

Участниците в конференцията бяха въодушевени и от социалната програма, включваща както традиционния коктейл във вечерта, предхождаща конференцията, така и фолклорна и гала вечери. Особено силни бяха впечатленията от гала вечерята с кулинарно шоу, организирано в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт под ръководството на шеф-инструктор Хю Бутен, и музикално шоу, организирано от оперния бас-баритон Владимир Маринов.

В края на третия ден от конференцията бе направено резюмиране на представените доклади от водещите сесиите доц. Костадин Коларов (който представи и направените от проф. Дмитро Жерлицин обобщения), проф. Олга Табачникова, проф. Тадеуш Поплавски и проф. Десислава Йорданова, с които бяха консултирани и номинациите за наградата за най-добър доклад „Кирил Тодоров“. Съпоставимите високи оценки на най-добрите доклади доведоха до решението до награждаването на авторите на четири най-добри доклада.

Конференцията завърши със споделена от участниците висока оценка за организацията по нейното провеждане и изразена благодарност за това към доц. Костадин Коларов и д-р Мария Василска, както и с обсъждане на идеи и план за следващото издание на форума.

Откриване на конференцията.
Приветствие от проф. Митко Димитров към участниците


Приветствие на проф. Кен О’Нийл

Приветствия от проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС,
проф. Марияна Божинова, ректор на СА „Д.А. Ценов“ – Свищов,
и доц. Радан Мирянов, зам.-ректор на Икономически университет – Варна

Проф. Николай Денчев, Брюкселски свободен университет и УНСС,
представя водещ доклад

Проф. Бала Субрахманя, Индийски научен институт, Бангалор

проф. Андрю Бърк, Бизнес училище „Тринити“, Дъблински университет, представя водещ доклад

Дискусия след представяне на доклад. На преден план – проф. Прадийп Кумар Рей, основател на Център за предприемачество на Съвместния институт на Мичиганския университет и Шанхайския университет „Дзяо Тун“ и проф. Бала Субрахманя


проф. Дмитро Жерлицин и проф. Ирина Кузмина-Мерлино

Водещите кръглата маса – д-р Брус Уайтфилд и д-р Паоло Зарамела

проф. Андрю Бърк и проф. Десислава Йорданова

Участници в конференция на посещение в Икономическия университет – Варна

Представяне на проекта „Varna Deep Tech Innovation Port“
и Акселератора на ИУ – Варна

Връчване на сертификати за най-добри доклади и участие в конференцията


Галерия снимки от Участници от 15 страни от четири континента допринесоха за успеха на XI-тата меж ...