Катедра "Икономикс"

Обновено: събота, 13 юли 2024 14:58

Магистърска програма "Икономика и мениджмънт"

45455545

Съвременните предизвикателства, пред които е изправена икономиката на национално, регионално и глобално равнище, както и протичащите процеси на социално-икономически трансформации, изискват прилагането на интердисциплинарен подход при подготовката на кадри с необходимите експертни и управленски компетентности. Натрупването и разширяването на знанията в областта на икономиката и мениджмънта са важна предпоставка за вземане на обосновани решения в условия на висока неопределеност и предприемане на нужните действия и мерки, които да отразяват динамиката на протичащите стопански процеси, силната взаимна обвързаност между различните сектори на икономиката и нейната отвореност.

 Основните цели на обучението са:

  • Подготовка на специалисти със задълбочени знания за функционирането на икономиката, количествените и качествените характеристики на икономическите връзки и зависимости, макроикономическото програмиране и добрите управленски практики;
  • Развиване на практически умения за разработване и провеждане на икономически политики, оценка на резултатите и ефектите от провежданите политики, решаване на конкретни икономически проблеми в условията на риск и неопределеност;
  • Формиране на способности за измерване и прогнозиране на икономически показатели, подбор и структуриране на емпирична информация, развитие на по-ефективни, сигурни и достъпни услуги чрез използване на финансови технологии и иноваци, прилагане на съвременни методологични подходи и нови модели за управление.

Учебният план на специалност „Икономика и мениджмънт“ включва задължителни, избираеми и факултативни учебни дисциплини. През първия учебен семестър се изучават задължителните дисциплини: Анализ и проектиране на системи за управление, Макроикономическо програмиране, Глобален мениджмънт и международна икономика, Устойчиво развитие и нови бизнес модели за управление, Макроикономически политики.

През втория учебен семестър са включени следните избираеми дисциплини: Управление на икономически кризи, Финансови технологични (Финтех) иновации, Икономически растеж и конкурентоспособност, Човешки капитал и демография, Контролинг на разходите, Национални стратегии и програми и Управленски комуникационни стратегии. Като факултативни дисциплини се предлагат Европейско право и проекти и Управление на проектно портфолио.

Завършилите специалност „Икономика и мениджмънт“ в ОКС „магистър“ могат да изпълняват стратегически и оперативни функции при управлението на  процеси на бизнес, национално, регионално и международно равнище. Особено ценни са като експерти, консултанти, анализатори и ръководни кадри в областта на икономическата политика, разработването на оптимизационни модели, икономическото програмиране и прогнозиране и др. В качеството на експерти и ръководители те могат да работят в различни държавни и бизнес структури, научноизследователски и консултантски организации, специализирани агенции, финансови и банкови институции, както и в международни икономически и финансови организации.
Завършилите специалност „Икономика и мениджмънт“ в ОКС „магистър“ имат възможност за продължаване на обучението в ОНС „доктор“.

Продължителност на обучението – една година, разпределена в два семестъра

Форма на обучение – редовна

Език на преподаване – български

Условия за кандидатстване:

  • За обучение в магистърската програма могат да кандидатстват завършилите специалност (в ОКС „бакалавър“ или „магистър“) от всички професионални направления;

  • Приемът се извършва чрез конкурс по документи или с полагането на конкурсен изпит – ЕКМТ (електронен кандидатмагистърски тест).

454588888

2323232