Катедра "Икономикс"

Обновено: вторник, 09 юли 2024 12:20

Магистърска програма "Бизнес мениджмънт и икономика с преподаване на английски език"

Специалността „Бизнес мениджмънт и икономика с преподаване на английски език“ представлява съвместна магистърска програма на две катедри на Университета за национално и световно стопанство – катедра „Икономикс“ и катедра „Управление“, като обучението се осъществява под научното и методическо ръководство на катедра „Икономикс“. При формирането на специалността са отчетени традициите и натрупания опит на двете катедри при обучението на студенти в магистърска степен, както и високия научен и професионален потенциал на преподавателските екипи. Приложен е и опита на съществуващи магистърски програми с аналогичен образователен профил в престижни европейски и световни университети.

В специалност „Бизнес мениджмънт и икономика с преподаване на английски език“ се обучават и формират специалисти с висока квалификация в областта на икономиката и управлението. Подготовката на студентите осигурява професионални знания за: съвременните достижения на икономическата теория и тяхната емпирична значимост при изследването на стопанските процеси на различни равнища; характеристиките на основни икономически показатели и спецификите на конкретните връзки и зависимости в реални условия; предпоставките и факторите за осигуряване на устойчивост и икономическа стабилност; възможностите, ограниченията и особеностите на икономическите политики; поведението на бизнеса и националната икономика в условията на глобализация и интеграция. По време на обучението студентите получават знания за начините на измерване, подбор, моделиране и прогнозиране на икономически показатели и зависимости, за систематизиране на необходимата съвкупност от статистическа информация, както и знания за прилагане на съвременни методологични подходи и нови модели за управление.

Специалността създава умения за използване на теоретичните познания при изследване на икономическите явления и процеси в практиката. Тя формира способности за извършване на икономически анализи и прогнози, за проверка на емпиричната значимост на конкретни теоретични модели и за тяхното прилагане в условия на риск и неопределеност. Натрупаните знания служат като предпоставка за разработване и провеждане на икономически политики, за оценка на техните въздействия върху реалната икономика,  както и за вземане на ефективни управленски решения.

Завършилите могат да изпълняват стратегически и оперативни функции при управлението на  процеси на различни равнища в частния и публичен сектор. Особено ценни са като експерти, консултанти, анализатори и ръководни кадри в областта на икономическата политика, разработването на оптимизационни модели, икономическото програмиране и прогнозиране и др. В качеството на експерти и ръководители те могат да работят в различни бизнес и държавни структури, консултантски организации, финансови и банкови институции, както и в международни икономически и финансови организации.